Hlavní obsah

Umar Čečenec je po smrti, potvrdili Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva američtí představitelé potvrdili televizi CNN, že vysoce postavený velitel Islámského státu Čečenec abú Umar Šíšání je po smrti. Před deseti dny byl těžce zraněn při americkém náletu na Šadádí (Šaddáda) a v kritickém stavu byl převezen do Rakky.

Foto: Profimedia.cz

Čečenec abú Umar Šíšání na snímku z roku 2014

Článek

Oba američtí představitelé řekli, že Umar Čečenec (Šíšání), jak se mu říkalo (pravým jménem Tarchan Batirašvili), byl zraněn při náletu a později podlehl následkům zranění.

V prvním prohlášení Pentagonu z minulé středy, kde USA informovaly o pátečním náletu, stálo, že byl pravděpodobně zabit. Důvodem bylo, že ztichla komunikační zařízení, která používal. Mluvčí Pentagonu ale zdůrazňoval, že je zprávu potřeba ověřit. [celá zpráva]

Pak byla jeho smrt popřena s tím, že byl převezen těžce zraněný do nemocnice v Rakce. [celá zpráva]

Exilová organizace SOHR, která sleduje dění v Sýrii, uvedla v pondělí, že Čečenec je ve stavu klinické smrti.

Nejmenovaný zdroj z Iráku, jehož dnes citovala agentura AP, řekl, že IS k veliteli "povolal četné lékaře, kteří však nebyli schopni ho zachránit".

Narychlo uskutečněný nálet

CNN zveřejnila i další podrobnosti o náletu. Ten byl uskutečněn narychlo, když se zjistilo, že se Šíšání účastní zasedání šúry u Šadádí. Americký představitel řekl, že Čečenec jel z Rakky do oblasti Šadádí na setkání s bojovníky IS, protože při střetech, během nichž Kurdové ovládli město, utrpěli značné ztráty.

Spojené státy považují zabití Umara Čečence, na jehož hlavu vypsaly odměnu pět miliónů dolarů, za velmi významné.

„Batirašvili byl v boji zocelený vůdce se zkušenostmi, který vedl bojovníky IS do řady akcí v Iráku a v Sýrii,“ řekl mluvčí Pentagonu Peter Cook v době, kdy nebylo jasné, že je po smrti.

„Jeho případné odstranění z bojiště by mělo negativní dopad na schopnosti IS rekrutovat zahraniční bojovníky – zejména ty z Čečenska a z oblasti Kavkazu, a snížilo by i schopnosti IS koordinovat útoky i obranu svých bašt, syrské Rakky a iráckého Mosulu.“

Ukradené zbraně z Iráku

Umar Čečenec také vedl věznici v Rakce, kde byli možná vězněni i cizinci a v červnu 2014 nařídil přepravit vozidla a zbraně získané při bleskové ofenzívě v Iráku do Sýrie.

Abú Umar pocházel z gruzínské soutěsky Pankisi. Sloužil v gruzínské armádě, v roce 2008 bojoval proti Rusům, ale kvůli blíže neupřesněné nemoci byl z armády propuštěn.

Před šesti lety ho zatkla policie kvůli nelegálnímu držení zbraní, ale po propuštění odešel do Turecka a později se objevil v řadách džihádistů v Sýrii a Iráku, kde vedl skupinu bojovníků z bývalých sovětských republik. Po setkání s vůdcem Islámského státu abú Bakrem Bagdádím se k němu připojil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám