Hlavní obsah

V Sýrii se bombarduje navzdory příměří, útočit měli Rusové

Na sociálních sítích se objevilo video z úterních leteckých náletů na cíle ve městě Hirbnafsa v jihosyrské provincii Hamá. Záznam je podle analýzy agentury Reuters autentický a útočící letadla tudíž porušila příměří, jež vstoupilo v platnost o víkendu. Podle agentury se na sociálních sítích u videa píše, že útočila ruská letadla. To ale agentura Reuters nepotvrdila a Rusko tvrdí, že dohodu dodržuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Sýrii se bombarduje navzdory příměří, útočit měli RusovéVideo: Reuters

 
Článek

Záznam ukazuje opakované výbuchy v místech, nad nimiž přelétají letouny, jejichž příslušnost nelze z videa určit. Stejně tak není jasné, co bylo terčem.

Mezinárodní pozorovatelé uvedli, že počet útoků od ohlášení příměří výrazně poklesl, přesto bylo příměří, opakovaně porušeno. Z porušení dohody, k níž se ovšem nepřipojili extremisté z Islámského státu a Fronty an-Nusra, se vzájemně obviňují syrská vláda a opoziční síly.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na pozice umírněné opozice neútočí a dohodu o příměří dodržuje. Rusové podle agentury Interfax za posledních 24 hodin zaregistrovali 15 porušení příměří.

Válka v Sýrii trvá téměř pět let a vyžádala si životy více než čtvrt miliónu lidí. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura v úterý uvedl, že další kolo mírových rozhovorů začne v Ženevě příští středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám