Hlavní obsah

Džihádista předváděl, jak stínat hlavy. Britský sniper ho zabil jedinou ranou do zátylku

Damašek/Londýn

Odstřelovač britských elitních jednotek SAS v Sýrii z více než 1200 metrů zlikvidoval instruktora Islámského státu, který rekrutům předváděl, jak stínat hlavu zajatcům. Výcvik ale nedokončil, protože mu sniper jediným speciálním nábojem ustřelil hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rekruty nečekaná smrt jejich instruktora natolik vyděsila, že se rozutekli po okolí vesnice na severu Sýrie, kde k incidentu došlo. S odvoláním na armádní zdroje to napsaly servery The Daily Mail, The Daily Express a The Sunday Star.

Sniper údajně použil pušku Dan ráže .338 s tlumičem, v níž měl speciální náboje. Původně chtěl vypálit dvakrát; na tak velkou vzdálenost je nutné počítat s větrem a namířit o několik decimetrů jinam. První střela byla proto myšlena jako orientační, instruktora ale trefila do zátylku a utrhla mu hlavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V jednu chvíli tam stál a najednou mu vybuchla hlava
zdroj z britské armády

Podle armádních zdrojů šlo o obávaného, velmi krutého radikála a jeho smrt naruší morálku místních bojovníků Islámského státu.

„V jednu chvíli tam stál a najednou mu vybuchla hlava. Poté, co byl zasažen, ještě několik vteřin stál. To vyvolalo paniku a později jsme se dozvěděli, že většina rekrutů dezertovala. Jedinou kulkou jsme tak dostali jednadvacet džihádistů,“ cituje server The Daily Express nejmenovaný zdroj z britské armády.

Spolu s odstřelovačem byly na místě dva čtyřčlenné týmy, které mu kryly záda a za bojovou linií čekalo dalších dvanáct vojáků. To pro případ, že by se kolegové ocitli v ohrožení a potřebovali pomoc.

Vše ale vyšlo podle plánu. Identifikovat cíl bylo o to snazší, že na rozdíl od ostatních radikálů nechodil v černém, ale v bílém oblečení.

Tajné operace v týlu nepřítele  

Britský premiér David Cameron sice do boje s Islámským státem odmítá nasadit pozemní jednotky, malá komanda SAS už ale výpady proti džihádistům provádějí.

Na začátku ledna přinesla britská média informace, podle nichž byli při tajné operaci hluboko v týlu nepřítele kdesi v Iráku zraněni tři elitní vojáci.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Mělo se tak stát při přestřelce s třicítkou islamistických bojovníků, kteří po nich pálili z automatických zbraní umístěných na korbách vozů Humvee. Zranění už byli převezeni do nemocnice v Británii a měli by být v pořádku, napsal The Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám