Hlavní obsah

USA žádají po spojencích více instruktorů pro výcvik iráckých vojsk

– Paříž

Spojené státy očekávají od spojenců, že výrazně zvýší počet instruktorů pro výcvik bezpečnostních sil v Iráku. Řekl to ve středu americký ministr obrany Ash Carter novinářům v Paříži, kde bude jednat se svými protějšky z Francie, Německa, Austrálie, Itálie, Nizozemska a Británie o boji s milicemi Islámského státu (IS).

Foto: Jonathan Brady/pool, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

Armáda USA, která má v Iráku více než 3300 vojáků, je přesvědčena, že se mezinárodní koalici daří  zatlačovat bojovníky IS a že zvýšeným úsilím je možné IS porazit. USA chtějí v první řadě pomoci Iráčanům a Kurdům dobýt zpět město Mosul na severu Iráku a pomoci umírněné syrské opozici vyhnat Islámský stát z jeho hlavního města, syrské Rakky .

Na pařížské schůzce podle agentury AP také zazní obavy, že Islámský stát vyhrává válečnou propagandu. Ministři se poradí, jak to změnit a vzkázat světu, že v terénu islámští radikálové prohrávají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do Paříže nebyla pozvána žádná arabská země, z nichž se některé zapojily do vojenské koalice proti IS, ale šéf Pentagonu ujistil, že s arabskými představiteli často jedná.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Výběr článků

Načítám