Hlavní obsah

Švédské ministryni zahraničí zakázali vstup do Izraele

Jeruzalém

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová není v Izraeli vítána. Ve středu to oznámil mluvčí izraelské diplomacie Emmanuel Nahshon. Izraelskou vládu pobouřil požadavek Wallströmové na vyšetření úmrtí Palestinců zabitých v uplynulých čtyřech měsících při útocích na izraelské vojáky i civilisty.

Foto: Profimedia.cz

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová

Článek

„S ohledem k plamenné a agresivní povaze“ výroků švédské ministryně „jsme dali jasně najevo, že v Izraeli není vítána,“ potvrdil Nahshon. Ostrými slovy na adresu šéfky švédské diplomacie pak nešetřila náměstkyně izraelského ministra zahraničí Cipi Chotovelyová, když prohlásila, že výroky Wallströmové jsou „směsí zaslepenosti a politické hlouposti“.

Při četných útocích na Izraelce, které radikální palestinské hnutí Hamás označilo za novou intifádu, zemřelo 24 vojáků i civilistů a desítky dalších byly zraněny. Izraelské síly zabily 141 Palestinců, z toho dvě třetiny byli podle nich útočníci a zbylí zemřeli během srážek s bezpečnostními silami.

Wallströmová nejprve minulý měsíc řekla, že izraelská odpověď na útoky je nepřiměřená. Ministryně prohlásila, že to, co Izrael provádí, jsou „mimosoudní popravy“ Palestinců. V úterý pak ve švédském parlamentu uvedla, že je třeba všechny případy důkladně vyšetřit a případné viníky hnát k odpovědnosti.

Jako slon v porcelánu

Není to poprvé, co Wallströmová předvedla, že není rozenou diplomatkou. Loni rozlítila Saúdskou Arábii, když kritizovala trest bičování pro bloggera Raífa Badáwího příměrem, že je to trest jako ze středověku.

Rijád v reakci odvolal svého velvyslance, inicioval, aby byl zrušen projev Wallströmové na fóru Ligy arabských států a zrušil Švédům obchodní víza. Saúdský velvyslanec se do Stockholmu vrátil až poté, co se do sporu vložil švédský král Karel Gustav a svého zvláštní vyslance poslal přímo za králem Salmánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám