Hlavní obsah

Británie pomáhá vybírat Saúdům cíle v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie je zatažená do války v Jemenu. Jak v úterý přiznal ministr zahraničí Phillip Hammond, vybírá cíle pro koalici vedenou Saúdskou Arábií. Ta opakovaně čelí obvinění, že při náletech porušuje lidská práva. Údajně používá zakázanou kazetovou munici. Několikrát byla zasažena zdravotnická zařízení, naposledy o víkendu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Britský ministr zahraničí Philip Hammond

Článek

Hammond o britské účasti v Jemenu hovořil v Dolní sněmovně, ale neřekl, kolik britských vojáků pomáhá s výběrem cílů.: „Nemohu vám říci, zda je to šest lidí, ale jsme vojensky zastoupeni v Saúdské Arábii a spolupracujeme s ní, aby nebyla porušována mezinárodní lidská práva. Cíle jsou správně identifikovány, postupy jsou přesně dodržovány, aby se zajistilo, že zasaženy budou jen legitimní vojenské cíle.“

Podle AP dodal, že „nebyly nalezeny žádné důkazy o záměrném porušování mezinárodních lidských práv.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Dům v Saná zničený při saúdskoarabském náletu

Hammond vystoupil poté, co byla při náletech zasažena další nemocnice Lékařů bez hranic v Jemenu. Nemocnici Šiara v okresu Razih zasáhla raketa v době, kdy nad ní přelétávala letadla, která musela být z arabské koalice, protože vzbouřenci letectvo nemají.

„Zemřeli čtyři lidé a deset jich je zraněno. Několik budov zdravotnického zařízení se zřítilo. Mezi zraněnými jsou tři spolupracovníci Lékařů bez hranic, dva z nich jsou v kritickém stavu,“ uvedla v neděla mluvčí Lékařů bez hranici Iveta Polochová.

Opoziční labouristická poslankyně Hilary Bennová vyzvala, aby kvůli náletu na už třetí nemocnici Lékařů bez hranic v Jemenu Británie okamžitě přehodnotila licence na vývoz zbraní do Saúdské Arábie. Hammond to odmítl, s tím, že pravidla udělování licencí pro export zbraní jsou velmi tvrdá.

Už loni v listopadu přiznal, že ví, že Saúdští Arabové v bojích v Jemenu nasazují i zbraně dovezené z Británie: ”Jde o to, zda jsou využity v souladu s mezinárodními smlouvami o lidských právech. Sledujeme to velmi pečlivě.”

Foto: Ali Owidha, Reuters

Jemenští kmenoví bojovníci podporující mezinárodně uznávanou jemenskou vládu

Tehdy pohrozil zastavením zbrojních dodávek Saúdské Arábii, pokud se prokáže, že Rijád v Jemenu nedodržuje mezinárodní úmluvy. Podle zprávy z roku 2013 vydala Británie povolení k exportu zbraní do Saúdské Arábie v pětiletém období v hodnotě čtyř miliard liber (143 miliard Kč).

Organizace Amnesty International tvrdí, že arabské armády používají také kazetovou munici, kterou mnoho zemí zakazuje. Kazetové bomby jsou složeny z mnoha malých náloží, které se rozptýlí po velkém území. Některé z nich nevybuchnou hned a představují nebezpečí i po několika letech.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Auto poničené v Saná při saúdskoarabském náletu

Saúdská Arábie se zapojila do občanské války v Jemenu na konci března na straně vlády, kterou vyhnali ze země šíitští povstalci. V Jemenu od loňského března zahynulo téměř 6000 lidí, z nichž zhruba polovina byli civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám