Hlavní obsah

Dezerci a nařčení ze špiónství trestá Islámský stát smrtí. Popravil 420 svých členů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nařčení ze špiónství či pokus o dezerci byly nejčastějšími důvody, proč popravuje radikální organizace Islámský stát své členy. Od vyhlášení chalífátu v červnu loňského roku přišlo o život nejméně 420 islamistů. S odvoláním na syrskou exilovou organizaci SOHR o tom informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Boje s Islámským státem v provincii Aleppo

Článek

Organizace SOHR uvádí, že samozvaná islámská justice nechala zavraždit celkem 3707 lidí. Dva tisíce obětí pocházelo z řad civilistů, mezi nimi bylo 106 žen a 77 dětí. Kromě civilistů je mezi oběťmi také 1024 vojáků věrných režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Justice samozvaného chalífátu volí často značně kruté způsoby popravy, jako například shození ze střechy domu či ukamenování. Běžně džihádisté odsouzence na smrt střílí a stínají jim hlavy.

Islámský stát vydal také právní nařízení, takzvanou fatvu, které stanovuje přesná pravidla zacházení se zotročenými ženami na území samozvaného chalífátu. K pravidlům patří například to, že sex s otrokyní nemůže mít zároveň otec i syn, zapovězen je také anální styk a těhotné otrokyně nemohou podstoupit interrupci. Stanovena jsou také pravidla pro společné vlastnictví jedné otrokyně vícero muži.

Po dobytí oblastí na severu Iráku obývaných nábožensko-etnickou menšinou jezídů skončily v rukou radikálů z IS tisíce žen a dívek. Jejich zotročení je i nástrojem propagandy - na veřejnosti se objevilo několik videí z otrokářských trhů, na nichž si muži vybírají nové otrokyně. Cílem propagandy je nejen vyděsit nepřítele, ale také přilákat nové bojovníky ze zahraničí, jimž jsou za udatnost v boji slibovány právě jezídské otrokyně.

Už v roce 2014 odsoudilo více než sto islámských učenců v otevřeném dopise samozvanému chalífovi abú Bakrovi Bagdádímu zotročování žen jako praxi odporující islámu.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám