Hlavní obsah

Turecko obvinilo Asada ze smrti 400 000 lidí

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý před odletem na oficiální návštěvu Saúdské Arábie obvinil vládu syrského prezidenta Bašára Asada z „nemilosrdného zabití” 400 000 lidí. Napsala to agentura AP. Odkud vzal čísla, nesdělil.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Zničená auta po leteckém útoku v syrském Idlibu

Článek

Erdogan, který má během dvoudenní návštěvy Rijádu jednat o situaci v Sýrii, boji proti terorismu či energetické spolupráci, také kritizoval Rusko za podporu Asada.

„Nikam se nedostanete, když budete podporovat režim, který nemilosrdně zabil 400 000 nevinných lidí konvenčními a chemickými zbraněmi,” uvedl Erdogan. Podle agentury AP mínil nejspíš podporu Moskvy, která se do války v Sýrii přímo zapojila na straně Asadova režimu letos v září.

Erdogan obvinil i další země, že přilévají oleje do ohně, když podporují syrské Kurdy, kteří ale jsou jednou z mála sil schopných vzdorovat Islámskému státu. Kurdy podporují Američané. Turecku však vadí jejich vazby na kurdské separatisty v Turecku z Kurdské strany pracujících.

Do koalice na podporu Asada se Turecko nezapojilo

Erdogan se už dříve kvůli Asadovi odmítl připojit k alianci proti Islámskému státu, kterou tvoří Rusko, Sýrie, Irák a Írán. Televizi Al-Arabíja řekl: „Sýrie, Írán, Irák a Rusko ustavily čtyřčlennou alianci v Bagdádu a požádaly Turecko, aby se připojilo, ale já jsem řekl prezidentovi Putinovi, že nemohu sedět vedle prezidenta, jehož legitimita je pochybná.”

Odmítl to ještě před roztržkou Ruska a Turecka po sestřelu ruského vojenského suchoje. Tvrdil současně, že irácko-turecké vztahy jsou dobré, i když Bagdád si posléze stěžoval na přítomnost tureckých vojáků na svém území.

Čísla nelze věrohodně ověřit

Čtyřletá občanská válka v Sýrii si podle dosud uváděných odhadů Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) vyžádala na 300 000 obětí; skoro 12 miliónů lidí vyhnala z domovů, z toho přes čtyři milióny za hranice Sýrie.

OSN, která uváděla vždy nižší čísla než SOHR, přestala bilanci zveřejňovat už před pár lety, když počet mrtvých překročil sto tisíc. Neměla věrohodné zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám