Hlavní obsah

Rusové v Sýrii shazují bílý fosfor, tvrdí aktivisté

Ruské letectvo v Sýrii používá bílý fosfor, s nímž útočí v místech obývaných civilisty. Tím se dopouští válečného zločinu, upozornili humanitární pracovníci a svědkové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko údajně bombardovalo Sýrii bílým fosforemVideo: Reuters

 
Článek

Rusové podle výpovědí, které zveřejnil britský list The Times, používají potenciálně smrtící bílý fosfor, který propálí lidskou tkáň i kost, už několik týdnů. Chemikálii měli shodit na baštu Islámského státu Rakku i město Idlíb, která jsou obě plná civilistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Poznali jsme, že je to fosfor, protože byl osvětlená celá obloha, a když to dosedlo, všechno se vzňalo,“ popsal svědek jménem Ahmed novinám. Podle něj látka způsobila zranění mnoha lidem. Na Twitteru se objevilo několik fotografií pořízených údajně v Rakce. Noční oblohu nad ním ozařuje dopadající bílý fosfor.

Snímky z údajného ruského útoku bílým fosforem na Rakku

Tvrzení nebyla ověřena a ruská armáda se k němu nevyjádřila. O bílém fosforu na severozápadě Sýrie, kde Rusové útočí, ale mluví množství lidí, kteří jsou na místě.

Přichytí se ke kůži a pálí tkáň

Bílý fosfor se vznítí během kontaktu se vzduchem. Hořící fosfor se přichytí ke kůži a pálí tkáň.

Zbraň lze za dne použít k vytvoření clony a v noci k označení nepřátelského cíle. Jeho nasazení je však omezeno mezinárodním právem. Ženevské úmluvy vylučují jeho použití v civilních oblastech.

Tuto klauzuli porušili na přelomu let 2008 a 2009 Izraelci během války v Gaze. Zasáhli i zastoupení OSN ve městě, které vyhořelo. Izrael po následné kritice ohlásil, že látku přestane používat.

Ahmed také tvrdí, že byl zachycen radiový hovor Rusů probírajících útok v místech vzdálených desítky kilometrů od vojenských cílů. Podle odhadu organizace SOHR v londýnském exilu tvoří civilisté 32 procent obětí zhruba 1500 ruských náletů. Nedávno ale zazněla stejná kritika i na adresu Francouzů, kteří se zapojili do náletů proti Islámskému státu v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám