Hlavní obsah

Ruská letadla dál útočí u turecké hranice, nálety mají desítky civilních obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Desítky civilistů zahynuly při víkendových náletech na syrské město Ariha, vzdálené asi 30 kilometrů od hranic s Tureckem. V neděli to uvedla agentura Reuters s odvoláním na záchranáře. Další oběti si vyžádaly útoky ještě o něco blíže turecko-syrskému pomezí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruských náletů na syrské město ArihaVideo: Reuters

 
Článek

Při náletu na Arihu bylo zasaženo tržiště. Podle prvního sdělení exilové organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii, si útok vyžádal 18 mrtvých včetně čtyř dětí. Další desítky lidí byly zraněny.

„Když lidé nakupovali, prodavač hlasitě křičel. Náhle jsme slyšeli zvuk letadel a za méně než vteřinu zaútočily tryskáče. Nastalo smrtelné ticho. Viděl jsem bezvládná lidská těla rozházená na ulici, vyděšené děti plačící a volající rodiče,“ řekl agentuře Reuters 25letý Muhamad Amín Kurábí, který v Arize pracuje pro civilní ochranu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Oběti náletů na Arihu před pohřbem

Nejméně pět lidí zahynulo při dalších náletech blíže turecko-syrskému pomezí, kdy bylo zničeno deset cisteren pro přepravu ropy. Ruská letadla útočila jen deset kilometrů od turecké hranice.

Počet obětí stoupá

Jiné zdroje ale uvádějí vyšší počty civilních obětí náletů. Člen místní civilní ochrany Muhamad Kuijsí řekl, že 31 těl v oblastech držených vzbouřenci už bylo identifikováno a dvanáct dalších na identifikaci čeká.

Ředitel SOHR Rami Abdalrahmán řekl, že během víkendových ruských náletů na pozice vzbouřenců zemřelo asi šedesát lidí.

Izraelský The Jerusalem Post uvádí, že Ariha není opěrným bodem Islámského státu, ale od května ji ovládají povstalci včetně Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu.

Ariha ale leží na silnici spojující Halab s pobřežím a k Halabu postupují syrské vládní jednotky podporované íránskými revolučními gardami. Ve městech u syrských hranic se navíc prodává turecké zboží, a pomáhají tak zásobovat oblasti držené na severu syrskými vzbouřenci.

Foto: Ariha Today , ČTK/AP

Syřané v Arize odvádějí člověka zraněného při náletu

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Tržiště v Arize po náletu

Aktuální počet útoků ruských náletů na Sýrii není znám. Ještě před sestřelením ruského bombardéru ale SOHR zveřejnil bilanci, podle které do 20. listopadu zahynulo při ruských náletech 403 civilistů včetně 97 dětí a 69 žen. Současně ale Rusové zabili 381 povstalců včetně příslušníků Fronty an-Nusra a Islámského státu.

Při útocích syrského vládního letectva podle SOHR za posledních 13 měsíců zahynulo 6889 civilistů včetně 929 žen a 1436 dětí. Zraněno bylo při náletech 35 000 lidí. Letectvo podle SOHR údajně podniklo přes 40 000 útoků a vrtulníky shodily přes 20 000 barelových bomb.

Sýrie obvinila Turecko z podpory rebelů

V neděli syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru s íránským představitelem řekl, že protivníci syrského režimu zesílili podporu rebelům. Vojenská podpora, kterou Sýrie v posledních týdnech dostává od Ruska a Íránu, podle Asada přiměla nepřátelské země „dále zvýšit finanční podporu teroristů a jejich zásobování zbraněmi“.

O jaké země se konkrétně jedná, Asad neupřesnil, ale už v sobotu syrská armáda obvinila ze zvyšování dodávek zbraní Turecko, které prý dováženou výzbroj maskuje jako humanitární pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám