Hlavní obsah

Turci sestřelili ruský bombardér

Ankara
Aktualizováno

Ruský stíhací bombardér Suchoj Su-24 se v úterý zřítil v Sýrii u tureckých hranic, uvedla stanice CCN Türk. Podle ní byl letoun sestřelen, když narušil turecký vzdušný prostor. Ruské ministerstvo obrany ztrátu stroje přiznalo. Podle CNN Türk byl jeden člen posádky zajat turkmenskými silami a druhý zabit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry padajícího sestřeleného Su-24Video: Reuters

 
Článek

Proudový bojový letoun dopadl na stany ve vesnici Jamadi v provincii Látakíja u syrské hranice. V té nyní přebývají kočovní Turkmeni. Turkmenské zdroje s odvoláním na svědky oznámily, že piloti se katapultovali a přistáli na padácích.

Turecká televize Habetürk zveřejnila záběry hořícího letounu, který narazil do zalesněného kopce. Neuvedla ale, komu letoun patří.

„Dnes jsme na území Sýrie zřejmě v důsledku palby ze země ztratili letoun Su-24 ruského letectva,” uvedlo ministerstvo obrany pro agenturu RIA Novosti.

„Letoun byl ve výšce 6000 metrů. Osud pilotů se upřesňuje. Podle předběžných údajů se katapultovali,” dodalo ministerstvo. Jeden ze členů posádky padl do rukou syrským Turkmenům, druhého hledají. Podle CNN Türk ale byl zabit.

V místě pádu stroje podle agentury Dogan krouží ruské vrtulníky.

Moskva popírá, že by stroj narušil prostor Turecka

Turecké úřady podle Reuters oznámily, že stroj byl sestřelen, když ignoroval výstražná varování a narušil turecký vzdušný prostor, kde byl pět minut.

To Rusové popírají: „Ministerstvo obrany sdělilo, že celý let probíhal výhradně nad územím Sýrie. Je to potvrzeno prostředky sledování.”

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Turecko uvedlo, že do akce byly sice nasazeny stíhačky F-16, ale suchoj byl sestřelen raketami vypálenými ze země.

K narušení tureckého vzdušného prostoru přitom od 30. září, kdy Rusko zahájilo nálety v Sýrii, došlo už několikrát. Nejzávažnější byl případ z 3. října, kdy ruská stíhačka pronikla nad Turecko u oblasti Yayladagi-Hatay. Vrátila se nad Sýrii, když k ní zamířily turecké stíhačky F-16. Rusko se omluvilo s tím, že šlo o omyl. [celá zpráva]

Později Rusko uvedlo, že na vině nebylo špatné počasí. Pilot podnikl úhybný manévr, když byl zachycen radarem PVO. [celá zpráva]

Suchoj Su-24

Suchoj Su-24 (v kódu NATO Fencer) je ruský nadzvukový dvoumístný dvoumotorový stíhací bombardér s měnitelnou geometrií křídla.

Stroj byl vyvíjen od počátku šedesátých let, první prototyp vzlétl v roce 1967 a do výzbroje byly letouny zařazovány od půlky sedmdesátých let.

Stroj má i na dnešní dobu vysoké výkony, dosahuje maximální rychlosti 2300 km/h a je schopen nést až osm tun výzbroje včetně taktických jaderných bomb.

Operační rádius se pohybuje podle zatížení a rychlosti letu mezi 600 a 1200 km.  

Vyzbrojen je palubním kanónem Gš ráže 23 mm. Nosit může klasické bomby, řízené střely naváděné laserem nebo radiově stejně jako přesné bomby nebo neřízené rakety. 

Rusko má ve výzbroji asi tři sta Suchojů Su-24 různých modernizovaných verzí, přes sto jich má Ukrajina, ale jen 25 ve službě. Stroje dále využívá Sýrie, Írán či Alžírsko. Kromě Ruska ho má ve výzbroji několik dalších postsovětských republik Běloruska, Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Uzbekistánu a měl je i Irák a Libye.

O několik dní později narušil turecký vzdušný prostor syrský mig a v půlce října byl u turecko-syrských hranic sestřelen bezpilotní letoun ruské výroby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám