Hlavní obsah

Turecko nad svým územím sestřelilo neznámý bezpilotní letoun

– Ankara • Aktualizováno

Turecké letectvo v pátek u hranic se Sýrií sestřelilo neidentifikovatelný bezpilotní letoun. Oznámil to generální štáb turecké armády. Rusko, jehož letectvo v Sýrii také operuje, už oznámilo, že jeho stroj to nebyl.

Foto: Halil Dogan via Reuters TV, Reuters

Sestřelený dron

Článek

„Dnes byl v našem vzdušném prostoru na syrské hranici zjištěn stroj neznámého původu. Když pokračoval ve svém pohybu navzdory tomu, že byl třikrát varován, letadlo naší hlídkové pohraniční mise spustilo palbu a stroj sestřelilo podle pravidel nasazení,“ uvedla turecká armáda.

Podle listu Hurriyet trosky letounu dopadly na turecké území. Televize NTV uvedla, že stroj letěl tři kilometry od hranice. Podle televize CNN to bylo u města Kilis.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Může jít o syrský, ruský, americký nebo třeba íránský stroj. Podle agentury Reuters mají Američané podezření na Rusko. Ruské ministerstvo obrany už ale oznámilo, že mu žádný letoun nechybí.

Turci už loni jeden syrský armádní letoun sestřelili. Tvrdili, že syrský mig narušil jejich prostor u hraničního přechodu Kasab, který leží na nejsevernějším výběžku syrské provincie Latákíja. Syrská strana to popírala a následné vyšetřování vysvětlení nepřineslo.

Ankara si také stěžovala, že její vzdušný prostor minulý víkend narušila ruská letadla. Moskva uvedla, že šlo o omyl. Americký ministr zahraničí John Kerry to komentoval slovy, že jde o nebezpečné akce, které by mohly skončit sestřelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám