Hlavní obsah

Syrští uprchlíci v Jordánsku trpí hlady, stále víc jich proto riskuje návrat domů

– Zátarí (Jordnásko)
Novinky, jem

Syrští běženci, kterým se kvůli drastickým škrtům v rozpočtech humanitárních organizací na území Jordánska nedostává potravinové pomoci, ve stále větší míře riskují holé životy a vracejí se do rodné země.

Foto: Raad Adayleh, ČTK/AP

Syrští uprchlíci v Jordánsku čekají na jízdenku domů.

Článek

„Nedostáváme už vůbec žádnou pomoc,“ postěžoval si agentuře AP sedmačtyřicetiletý Adnan, který našel dočasné útočiště ve městě Zátarí, v jednom z největších uprchlických center na území Jordánska.

Stejně jako další Syřané, kteří nemají dost peněz, aby zaplatili pašerákům a pokusili se dostat do vysněné Evropy, se Adnan rozhodl dál nečekat. S celou rodinou se pokusí znovu najít obživu v domovské zemi.

Adnanova dvanáctičlenná rodina (celé jméno z bezpečnostních důvodů nechtěl prozradit) byla donedávna živa z potravinových lístků. Dvě nejstarší děti si navíc  přivydělávaly pouličním prodejem zeleniny.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Když se ale starší děti vydaly na nebezpečnou cestu do Evropy a potravinové lístky došly, rodina se ocitla bez jakéhokoliv příjmu. Poslední peníze proto Adnan investuje do jízdenek na autobus k asi deset kilometrů vzdálené syrské hranici.

Selhání mezinárodního společenství 

Podobných případů neustále přibývá. V posledních měsících už dokonce víc uprchlíků z Jordánska odchází, než se jich v tamních utečeneckých centrech registruje. Zatímco v červenci se z Jordánska vrátilo 1934 lidí, v srpnu už jich odešlo 3853, což je nejvíc za posledních osmnáct měsíců.

Šéf jordánské pobočky Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Jordánsku Andrew Harper ale podle AP varuje, že je návrat do válkou zmítané Sýrie v současné době krajně nebezpečný.

„Návrat uprchlíků - zejména žen a dětí - do válkou zmítané Sýrie svědčí o selhání programu mezinárodní ochrany,“ přiznal.

Prchly už čtyři milióny Syřanů 

Syrský válečný konflikt už trvá déle než čtyři roky a od jeho propuknutí ze země uprchly již více než čtyři milióny lidí. Většina z nich zůstává v Turecku, Libanonu a právě Jordánsku, kde se kvůli škrtům v rozpočtech humanitárních agentur - především Světového potravinového programu OSN - ocitlo v nouzi na půl miliónu Syřanů.

Světový potravinový program má podle informací amerického deníku The New York Times k dispozici jen 63 procent z očekávaného rozpočtu, což vedlo ke snížení výdajů na pomoc pro 210 tisíc uprchlíků o polovinu.

Podobně musel škrtat i Program OSN na pomoc syrským uprchlíkům, na jehož účtech bylo na konci srpna jen 37 procent z plánovaného rozpočtu o celkové výši 4,5 miliardy dolarů (téměř 108,8 miliardy korun).

Do rodné Sýrie se uprchlíci vracejí i z Turecka, odtamtud za uplynulý rok odešlo již 94 tisíc lidí. Z Jordánska od ledna letošního roku odešlo 140 tisíc registrovaných běženců.

Naopak do Evropy přichází z regionu Blízkého východu stále víc lidí. Od počátku roku už se na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře vydalo více než 520 tisíc běženců, většinou Syřanů a Afghánců. Zhruba tři tisíce z nich zahynuly nebo jsou nezvěstní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám