Hlavní obsah

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva
Aktualizováno

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele. Moskva poté potvrdila, že zahájila nálety na pozice Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští aktivisté zveřejnili údajné záběry ruských náletů v HomsuVideo: Reuters

 
Článek

„V reakci na rozhodnutí vrchního velitele ozbrojených sil Ruské federace Vladimira Putina ruské letouny ruských aerokosmických sil dnes zahájily vzdušnou operaci s cílem provést přesné údery na pozemní cíle Islámského státu (IS) na území Syrské arabské republiky,“ uvedl podle agentury RIA Novosti představitel ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Generál Konašenkov dodal, že se nálety podnikají na vojenskou techniku, komunikační uzly, dopravní prostředky, sklady zbraní a munice i paliva a maziv, které patří IS.

Ruská státní televize potvrdila, že útok provedly dva ruské bombardéry Suchoj Su-24, které vzlétly z Latakíje.

CNN tento týden citovala amerického představitele, podle něhož bylo Rusko plně připraveno zahájit nálety: „Jsou připraveni. Mohou začít v jakýkoli okamžik.“

Moskva ve středu vyzvala USA, aby nevysílaly své vojenské letouny nad Sýrii, ale neuvedla, ve které oblasti míní zaútočit.

Ve středu dopoledne se o plánu útoku informoval Američany ruský zástupce v Iráku:. „Ruský představitel v Bagdádu ráno informoval osazenstvo amerického velvyslanectví, že by ruská vojenská letadla mohla dnes zahájit letecké útoky proti IS v Sýrii.”

Útočila i syrská letadla, umírali civilisté

Podle listu Times of Israel ležely cíle ruských letounů i u Hamá, podle nepotvrzených zpráv byly jejich terči Zaafrana a Talbisah severně od Homsu. Syrská agentura SANA jmenovala dokonce sedm míst náletů.

Na další místa v oblasti ve středu útočila syrská letadla. Jejich útoky si podle exilové organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii, vyžádaly životy nejméně 27 civilistů, možná až 35. Není jasné, kolik připadá na útoky ruských letadel.

Akce USA nad Sýrií podle amerického představitele pokračují podle plánu jako obvykle.

Ruská Rada federace ve středu schválila nasazení ruských sil v zahraničí s tím, že jde o Sýrii. Moskva se rozhodla vyhovět žádosti syrského prezidenta Bašára Asada o pomoc. [celá zpráva]

Údery na ropnou infrastrukturu

Rusko v posledních dnech vyslalo do Sýrie bitevní letadla Suchoj Su-25, bombardéry Su-24 i víceúčelová bojová letadla Su-34, která umožňují vybojovat vzdušnou nadvládu. Podle středeční zprávy izraelského serveru Debkafiles v Latakíji přistála další letka útočných a stíhacích letounů Su-34.

Ruský list Novaja Gazeta oznámil, že v Sýrii je nyní 34 ruských letadel, tucet Suchojů Su-24 a dvanáct šturmoviků Suchoj Su-25. Ke čtyřem Suchojům Su-34 přibylo dalších šest.

Podle listu budou terčem především ropná zařízení, která využívá Islámský stát. Do palubních počítačů bitevníků a bombardérů v Sýrii zadali souřadnice čerpadel udržujících tlak v potrubí, jimiž teče ropa Islámského státu, a ne jen koordináty míst, kde se nacházejí vůdci teroristů. Snahou Ruska je omezit příjmy Islámského státu z ropy, která mu generuje miliónové zisky a umožňuje jeho fungování.

Ruský prezident Vladimir Putin označil koaliční útoky na Islámský stát za neúčinné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám