Hlavní obsah

Je to náboženská válka, Evropa zrůdy z IS podceňuje, varuje v Praze velitelka kurdské ženské milice

Právo, Jan Martinek

Velitelka kurdských ženských oddílů YPJ bojujících proti Islámskému státu v syrském Kobani Nesrin Abdullahová je od čtvrtka v Praze, kde se účastní bezpečnostní konference. Varovala, že Evropa podceňuje hrozbu Islámského státu, který lze porazit jen vojensky při nasazení pozemních sil. Zdůraznila náboženský ráz konfliktu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velitelka kurdské milice YPG v Kobani Nesrin Abdullahová

Článek

Jak se žena jako vy vůbec dostane do čela boje proti IS?

Studovala jsem žurnalistiku, studia jsem dokončila v Sýrii a pokračovala na univerzitě v Káhiře. Byla jsem novinářka, ale nastala situace, kterou nikdo neočekával: vznikl Islámský stát a začal vyvádět všechny ty zrůdnosti. Máte jen tři možnosti. Buď utečete, nebo vás zabijí, nebo musíte zabít vy je. Proto jsem se rozhodla proti nim bojovat takovým způsobem, aby nemohli zabít oni nás.

Kolik bojovníků IS padlo vaší rukou?

Je to válka, a když už jste ve válce, tak musíte buď zabít vy, nebo zemřete. Není žádným tajemstvím, že našim ženským oddílům se podařilo zabít stovky a stovky členů IS. Ráda bych podtrhla, že právě my, ženské oddíly jsme světu ukázaly, že IS porazit lze. Do té chvíle si vybudovali pocit, že jsou neporazitelní. Byli neporazitelní v Iráku, v Sýrii. Teprve až když útočili na nás, tak jsme jim i světu prokázali, že porazitelní jsou. A to nejen mužskou, ale i ženskou rukou.

V jakém stadiu se teď nachází boj proti IS? Prý se do něj vložilo i Rusko.

Podařilo se nám vyčistit kurdskou oblast od takzvaných bojovníků Islámského státu. My jim ale neříkáme bojovníci, tak se jim říká v Evropě. Říkáme jim zrůdy. Kdyby měli lidskou duši, tak nebudou vraždit děti a obchodovat s jejich orgány. Je ale pravda, že další sebevražedné atentáty stále probíhají. A co se týče ruské intervence, bez spolupráce států civilizovaného světa nelze IS porazit. Jen leteckými útoky už vůbec ne. Ale každou podporu a pomoc jakéhokoli státu vítáme.

Proč je podle vás IS pro určité lidi tak atraktivní? I muslimové ze západních zemí odcházejí bojovat do jeho řad.

Je to náboženská válka – a v ní se materiální hodnoty nepočítají. Není překvapením, že člověk, který vyrostl v Evropě, má vzdělání a je lékař nebo inženýr, opustí ten „luxus“ a jde bojovat. Proč jste překvapený? Je to válka s náboženskou ideologií.

Představuje podle vás IS nebezpečí i pro Evropu a svět?

Když jsme my, Kurdové, už před lety poukazovali na nebezpečí islamizace Středního východu, nikdo nám nechtěl věřit. IS určitě na Středním východě nezůstane. Máme důvěrné informace, že se snaží pronikat do Evropy a USA. Je to rozhodně v souladu s jejich náboženskou ideologií. Je třeba, aby se svět poučil z toho, jak IS postupoval v Sýrii a v Iráku. Řadu let pracovali skrytě, i Asad je podcenil, stejně tak jako v Egyptě. Teprve když si byli jisti, že mají dostatek síly, tak zaútočili. Podobná situace se bude určitě opakovat v Evropě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velitelka lurdských ženských oddílů YPJ Nesrin Abdullahová

Jsou tedy namístě obavy z imigrační vlny do Evropy? Může k nám migrace dostat bojovníky IS?

Evropským státům a jejich bezpečnostním silám je známo, kolik lidí z Evropy šlo bojovat k IS, ale rozhodně nemají zjištěno, kolik lidí tam bojovat nešlo. Ti tam šli, aby byli vyškoleni, a nenápadně se vrátili do Evropy. Máme zjištěno, co se děje v jejich „vzdělávacích“ střediscích v Sýrii a Iráku, odkud členy IS do Evropy vysílají, a pokračují v tom. Evropské země to nebezpečí pořád neberou vážně, podceňují je jako všechny ostatní země a nedělají žádná efektivní opatření. Evropa ale nepostupuje nijak efektivně ani v boji proti IS, jen nám pomáhá letectvem, což je pomoc velice omezená.

Máte za sebou jednání s českými politiky. S jakým výsledkem?

Navštívili jsme Karla Schwarzenberga – jednání probíhalo ve velice přátelském ovzduší. Potom jsme byli za Davidem Kádnerem (Úsvit-Národní koalice – pozn. red.), předsedou výboru pro obranu a bezpečnost. Informovali jsme ho o situaci ohledně boje s Islámským státem. Pan Kádner se ptal, jestli jsme už navázali kontakt s ministerstvem obrany a generálním štábem. Ten kontakt ještě nemáme, naším cílem bylo zúčastnit se mezinárodní konference o bezpečnostních otázkách střední Evropy. Když už jsem se do Evropy dostala, chtěla jsem informovat o zrůdnostech, kterých se dopouští IS, ústavní činitele. Pan Kádner navrhl sejít se s ministrem obrany a s lidmi z generálního štábu.

Co se musí stát, aby byl IS poražen?

Základem toho je válka, bez války neodejdou. Rozhodně bude třeba je vyčistit pozemními silami. Je potřeba, aby nás Evropa začala konečně v této válce podporovat efektivněji než doposud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám