Hlavní obsah

Sýrie ukrývá památky na utajených místech, aby je nezničili extremisté

Damašek

Sýrie podniká rozsáhlou operaci, jejímž cílem je uchránit historické památky před radikály, kteří by je prodali, nebo dokonce zničili. Operaci řídí ředitel syrského úřadu pro památky a muzea Maamún Abdalkarím, který ji ve středu popsal CNN.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Zabalené sochy čekají v damašském muzeu na odvoz.

Článek

„Z Dajr az-Zauru jsme odvezli na 35 000 artefaktů,” uvedl ředitel. „Zachránili jsme tisíce objektů z mezopotámských nalezišť,“ dodal a ukázal na jednu z váz: „Ta je z roku 2000 před naším letopočtem.“ Jedním z největších úspěchů bylo odvezení skoro všech starověkých soch a bust z Palmýry jen pár dnů před tím, než ji v květnu ovládl Islámský stát. [celá zpráva]

„Zachránili jsme na 4000 soch a bust,“ řekl Abdalkarím a dodal, že se v Libanonu podařilo zajistit i desítky římských soch z Palmýry, kterých se už zmocnili překupníci.

Foto: Profimedia.cz

Maamún Abdulkarím

„Jen si představte, kdyby se dostaly do rukou Islámského státu. Jsem si jist, že by je všechny zničil,“ řekl den poté, co se objevila informace, že Islámský stát zabil archeologa v Palmýře. [celá zpráva]

Odmítal prozradit, kde jsou ukryté památky. [celá zpráva]

„Naše děti by nás odsoudily”

Islámský stát ničil asyrské památky v Mosulu, Nimrúdu i starobylé Hatře. „Každý den dostávám špatné zprávy o ničení kulturního dědictví v Sýrii,” řekl Abdalkarím. Popsal, že viděl, jak bylo v Halabu spáleno starobylé tržiště a zničeny chrámy v Mosulu.

Sám proto řídí záchranu nejen z kanceláře, ale byl v Palmýře i v Kurdy dobyté Hasace: „V naší organizaci je 2500 lidí. Jsme vládní úřad, ale pracujeme i v oblastech, které jsou pod kontrolou opozice.“ Samozřejmě s výjimkou míst, kde působí radikální skupiny Fronta An-Nusra a Islámský stát, ovlivněné pokřiveným výkladem wahhábismu.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Příprava exponátů na odvoz

Krédo ředitele je jasné: „Snažím se tlačit všechny Syřany k tomu, aby odvedli maximum pro záchranu kulturního dědictví. Když to neuděláme, odsoudí nás v budoucnu naše děti.“ Abdalkarím závodí s časem, ale pomáhají mu zástupy dobrovolníků, kteří si uvědomují, že díla mají nevyčíslitelnou hodnotu. Artefakty katalogizují a balí, než se odvezou na utajená místa.

Nejsmutnější ředitel

Odvážejí je i z Národního muzea v Damašku, jehož stěny a sály jsou už prázdné, aby vzácná díla nezničily střepiny z minometných granátů. Právě střepina v zahradě zabila zástupce vedoucího laboratoře.

“Jsem nejsmutnější ředitel na světě,“ poznamenává Abdalkarím, který ukazuje, že se syrský režim a syrský lid snaží i v obtížné válečné situaci dělat pro záchranu památek vše. Jak poznamenává CNN, jeho tým se připravuje na dobu, kdy bude moci opět díla vystavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám