Hlavní obsah

Islámský stát hrozí Hamásu úderem, není dost nábožensky zapálený

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikálové z Islámského státu (IS) v Sýrii pohrozili radikálům z Hamásu. Ten totiž podle nich v palestinském pásmu Gazy, které ovládá, s nedostatečnou horlivostí prosazuje islámské právo. Islámský stát prohlásil, že Hamás nemá právo na existenci stejně jako Izrael nebo umírněnější palestinské hnutí Fatah.

Islámský stát pohrozil hnutí Hamás, že ho svrhneVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Posílám vzkaz tyranům z Hamásu a vzkazuji jim: Ani nepovíme, co vám uděláme, protože podle nás nejste nic. Vykořeníme židovský stát, vás a Fatah a všechny sekularisty. Nejste ničím a budete sraženi našimi zástupy, vzbuzujícími hrůzu,“ prohlašuje maskovaný zástupce IS na videu, které extremisté zveřejnili v úterý.

Hamás na rozdíl od IS neusiluje o rozpoutání světové náboženské války, nýbrž se soustředí jen na palestinská území a Izrael. Navíc se podle agentury Reuters snaží eliminovat nekompromisní džihádisty, kteří brání uzavření dohod s židovským státem a usmíření s rivaly z Fatahu, dominujícímu Západnímu břehu Jordánu.

Hrozí převzetím vlády v Gaze

Islámskému státu se to nelíbí a hrozí převzetím vlády nad pásmem Gazy. „V Gaze bude nastolena vláda práva šaría, vám navzdory,“ vzkazuje bojovník na videu.

Obyvatele enklávy prý stihne stejný osud jako palestinské uprchlíky v táboře Jarmúk u syrského Damašku, který IS před časem napadl. „Přísaháme, že to, co se dnes děje v Levantě, a zvláště v táboře Jarmúk se stane v Gaze,“ uvedl další mluvčí na záběrech.

Islámský stát ovládá velké části Iráku a Sýrie. Jeho ideologie však expanduje až do severní Afriky. Útoky v jeho jménu byly provedeny v Egyptě, Libyi nebo naposledy v Tunisku. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Extremisté z Islámského státu

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Po oznámení dohody, že palestinské radikální hnutí Hamas a Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) se dohodly, že sestaví společnou vládu, vypukly oslavy.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Do křížku s chalífátem se dostali už také afghánští povstalci z Tálibánu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám