Hlavní obsah

Koronavirus opět zabíjí v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

V Saúdské Arábii zaznamenali nebývale vysoký nárůst úmrtí na koronavirus MERS. Ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že jen ve čtvrtek zemřelo pět lidí, od 11. února pak virus zabil 16 osob. Ministerstvo už předtím upozornilo, že nadchází sezóna zvýšeného výskytu případů.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muž s ochrannou rouškou na velbloudím trhu nedaleko saúdskoarabského Rijádu

Článek

Ze studií, o nichž informovala Světová zdravotnická organizace, vyplývá, že výskyt koronaviru je vyšší u osob, které byly ve styku s velbloudy. Tato zvířata se koronavirem snadno nakazí. S jejich chovem zřejmě souvisí také četnost výskytu u lidí.

Jak řekl lékař Abdal Azíz bin Sajd agentuře AFP, právě v této době mají nově narozená velbloudí mláďata dva tři měsíce a jsou na infekci mimořádně náchylná. „Máme zde nyní více nakažených velbloudů,“ varoval. Úřady proto obnovily kampaň o nutnosti dodržovat hygienu při kontaktu s velbloudy.

Virus se poprvé objevil v roce 2012. V království se jím nakazilo téměř 900 lidí a přes 380 z nich zemřelo.

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnává s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí.

MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří vedle dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Reklama

Výběr článků

Načítám