Hlavní obsah

Palestinci chtějí pod jurisdikci mezinárodního soudu. Izrael je ostře proti

New York

Palestinský velvyslanec Rijád Mansúr v pátek na půdě Organizace spojených národů předložil oficiální žádost o začlenění Palestiny do jurisdikce Mezinárodního trestního soudu (ICC). Izrael je ale ostře proti takovému kroku, protože by to znamenalo podřízení jím okupovaných území pod pravomoc mezinárodního soudu.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Pokud by byl statut ratifikován, stal by se soud příslušným pro souzení zločinů na palestinských územích včetně pásma Gazy. Izrael už ve čtvrtek soud vyzval, aby žádost o členství zamítl, protože prý nepochází od státu, ale od skupiny údajně spjaté s teroristickou organizací.

Soubor dokumentů obsahoval také Římský statut, který ve středu na mimořádném zasedání palestinského vedení v Ramalláhu podepsal prezident Mahmúd Abbás.

Palestinci podepsali Římský statut, tedy zakládající smlouvu ICC, den poté, co Rada bezpečnosti OSN zamítla návrh rezoluce požadující stažení Izraele z okupovaných území do tří let. [celá zpráva]

Podání žádosti vyvolalo rozhořčenou reakci Izraele. Premiér Benjamin Netanjahu pohrozil příslušnými protiopatřeními. Palestinci by se prý měli trestního soudu obávat víc než Izrael.

Proti i Spojené státy

Podle izraelského ministra infrastruktury a regionálního rozvoje Silvana Šaloma jednostranný krok Palestinců porušil mírovou dohodu z Osla, kterou v roce 1993 uzavřeli izraelský premiér Jicchak Rabin a palestinský vůdce Jásir Arafat. To by podle něj mohlo negativně ovlivnit ochotu Izraele uzavřít s Palestinci jakoukoli dohodu v budoucnu.

Proti palestinské žádosti se postavily také USA. Palestinský krok by prý mohl ohrozit poskytování roční finanční pomoci ve výši 400 miliónů dolarů (9,2 miliardy Kč). "Je dost matoucí, když vás chce někdo trestat za to, že chcete legálními kroky dosáhnout spravedlnosti," reagoval Mansúr.

"Je to krok, který jen eskaluje situaci a v žádném případě nepřispěje k tomu, co si většina Palestinců dlouhodobě přeje dosáhnout pro svůj lid," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jeff Rathke. "Činy jako je tento nejsou tou správnou reakcí," dodal.

Kromě Římského statutu Mansúr dnes zpravodajům OSN předal dalších 17 mezinárodních dohod, včetně těch o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti.

Palestinci žádají zpětnou platnost

Abbás hrozil připojením k ICC od roku 2012, ale dosud se k tomu neodhodlal s ohledem na nátlak USA a Izraele. Po 50denní válce mezi Palestinci a Izraelem na území pásma Gazy loni v létě se ale dostal pod silný tlak radikálního křídla palestinského vedení.

Mansúr v pátek uvedl, že Palestina už požádala o retroaktivitu, tedy zpětnou působnost jurisdikce ICC. Chce tak prý dosáhnout potrestání údajných zločinů Izraele právě během tohoto střetu.

Pokud bude žádost o připojení k soudu akceptována, budou Palestinci moci ICC využívat k napadání legálnosti výstavby židovských osad na okupovaných územích a žalování údajných válečných zločinů spojených s izraelskou vojenskou činností. Podle Mansúra by měl proces přijetí Palestiny mezi řádné členy ICC trvat zhruba 60 dní.

Izrael ICC neuznává

Izrael podobně jako USA, Rusko a Čína pravomoci ICC neuznává.

Palestinci usilují o to, aby se součástí jejich budoucího státu stal okupovaný západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Tel Aviv uznává existenci dvou států jako základ budoucího řešení, ale Palestinci prosazované hranice z doby před válečným konfliktem v roce 1967 neuznává.

Palestinci tvrdí, že je už vlastně jako stát uznalo více než 130 členských zemí OSN, když před dvěma lety ve Valném shromáždění OSN hlasovaly o novém statusu Palestinců.

Ti přestali být pozorovatelskou entitou a stali se pozorovatelským státem. Právě na základě tohoto rozhodnutí chce palestinské vedení usilovat o členství v různých mezinárodních organizacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám