Hlavní obsah

Jordánský pilot zajatý Islámským státem tvrdí, že byl sestřelen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka/Washington

Islámský stát (IS) zveřejnil rozhovor s jordánským pilotem, kterého před několika dny zajal. Šestadvacetiletý Maáz Kasásba tvrdí, že jeho letoun byl sestřelen tepelně naváděnou raketou, což je verze událostí, kterou prezentují radikálové, avšak Jordánsko i USA ji odmítly, napsala v úterý agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu se zajatým jordánským pilotem

Článek

Rozhovor zveřejnili islamisté na internetové stránce svého propagandistického časopisu vydávaného v angličtině. Je doplněn o fotografie jordánského pilota Kasásby.

Šestadvacetiletý pilot v krátkém rozhovoru řekl, že se minulou středu po zásahu raketou katapultoval a dopadl do řeky Eufrat. Tam byl dopaden bojovníky Islámského státu. Popsal také, jak jednotlivé země koordinují své letecké údery proti IS. Dodal, že jeho úkolem bylo zničit protiletadlové zbraně sunnitských radikálů. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Američané odmítají propagandu IS

Velitel amerického Centrálního velitelství  generál Lloyd Austin řekl listu Strats and Stripes, že Spojené státy nebudou tolerovat „pokusy militantní skupiny dezinterpretovat nebo zneužívat této nešťastné letecké katastrofy pro své vlastní zájmy“. I když USA sestřel vylučují, i syrská exilová opozice se přiklání k názoru, že letadlo bylo sestřeleno – buď protiletadlovou raketou ruské výroby, nebo kulometem.

Jordánský vládní mluvčí přiznal, že video viděl, ale odmítl je komentovat.

Otec pilota už islámské radikály vyzval, aby prokázali „slitování“ a zacházeli se synem jako „s hostem“. Požádal také jordánského krále Abdalláha II., aby pomohl Kasásbu osvobodit.

Jordánsko je součástí mezinárodní koalice, která útočí na IS v Sýrii. Jordánská F-16 byla prvním strojem ztraceným v letecké kampani.

Reklama

Související články

Islamisté v Sýrii zajali jordánského pilota

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) ve středu u syrského města Rakka podle svých slov sestřelili vojenské letadlo F-16. Radikálové oznámili, že zajali...

Výběr článků

Načítám