Hlavní obsah

Pouštní rezervaci Evrona znečistila ropa

– Jeruzalém

Poblíž izraelského rudomořského přístavu Ejlat uniklo v noci na čtvrtek z poškozeného ropovodu několik tisíc litrů ropy. Znečistila pouštní rezervaci Evrona. List The Jerusalem Post napsal, že jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof v historii země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z ropovodu v Izraeli unikly tisíce litrů ropyVideo: Reuters

 
Článek

Ropa unikla v blízkosti jordánské hranice a bylo nutné evakuovat několik desítek Jordánců, asi osmdesát z nich skončilo v nemocnici s dýchacími obtížemi.

”Ropa se vylila do rezervace a způsobila vážné škody rostlinstvu i zvířatům. Náprava bude trvat měsíce, možná roky. Je to jedna z nejvážnějších ekologických katastrof v Izraeli. Ještě jsme ani nedokázali určit rozsah znečištění," řekl Guy Samet z ministerstva životního prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V rezervaci Evrona žijí jeleni a vyskytuje se zvláštní druh palmy s rozvětveným kmenem - duma thébská.

Ropa začala unikat ve středu večer asi 20 km od Ejlatu během údržby z ropovodu spojující Ejlat se středomořským Aškelonem. Kvůli úniku bylo nutné uzavřít dočasně hlavní silnici do Ejlatu.

„Únik byl zastaven,“ řekl mluvčí produktovodné společnosti EAPC Ronen Moše. Uvedl, že příčina úniku se zjišťuje, došlo k ní v novém úseku produktovodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám