Hlavní obsah

Na Islámský stát útočí v Iráku íránské F-4 Phantomy

Washington/Teherán
Aktualizováno

Írán podnikl v minulých dnech několik náletů na pozice Islámského státu v Iráku, řekl mluvčí Pentagonu John Kirby. Teherán podle něj nasadil americké stroje F-4 Phantom. Záběry jejich útoku v provincii Dijála už dříve odvysílala televize Al-Džazíra.

Foto: Profimedia.cz

Íránské F-4 Phantomy v letu (archivní záběr)

Článek

Nálety pomohly jednotkám, které osvobodily města Sulajmáníja a Džalavla. Ukazuje se tak, že Írán je do bojů v Iráku zapojen velmi silně.

„Máme náznaky, že v posledních několika dnech podnikli s využitím strojů F-4 Phantom letecké útoky,“ řekl kontradmirál Kirby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Írán podle Los Angeles Times nálety potvrdil s tím, že čtyři íránské phantomy napadly pozice Islámského státu při protiútoku kurdských pešmergů a šíitských milicí v provincii Dijála, kde se jim podařilo osvobodit města Saadíja a Džalavla, ležící třicet kilometrů od hranice s Íránem. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky F-4 Phantom na ilustračních záběrech

Konzervativní íránský politik Hamíd Réze Taraghí, který má dobré informace o vojenských operacích, řekl v rozhovoru v Teheránu: „Írán považuje tuto oblast za nárazníkovou zónu a netoleruje žádné vojenské hrozby v této nárazníkové zóně.“ Dodal, že iráčtí představitelé „nás žádali, abychom o tom pomlčeli“.

Foto: Reuters

Šíitští bojovníci ostřelují pozice Islámského státu

Nasazení íránských strojů potvrdil i další nejmenovaný americký představitel s tím, že šlo o několik náletů.

Kirby zdůraznil, že s Teheránem při útocích nespolupracuje: „Nic se nezměnilo na naší politice nekoordinovat vojenské aktivity s Íránci.“

Zdůraznil, že koordinaci bojových operací provádí Bagdád: „Létáme na mise v Iráku, koordinujeme je s iráckou vládou. Na irácké vládě je, aby zabránila konfliktům ve vzdušném prostoru.“

Spojené státy útočí na cíle v Iráku ze vzduchu prakticky denně. Nálety podnikají i letadla Velké Británie, Austrálie nebo Kanady.

Foto: Reuters

Australští piloti v kabině F/A-18F Super Horentu

Spolupráci s Američany popřel i tajemník íránského náčelníka štábu Massúd Džazajerí. Dodal, že za nepokoje a problémy v Iráku jsou odpovědné právě Spojené státy, čímž měl na mysli invazi, při níž byl svržen režim Saddáma Husajna. Spojené státy podle něj rozhodně nebudou mít místo v budoucnosti této země.

Íránské angažmá v Iráku

Íránská armáda výrazně pomáhá šíitským milicím i jednotkám irácké armády v pozemních bojích s ozbrojenci Islámského státu. Při dobytí Džurf as-Sacharu působily desítky poradců z íránských Revolučních gard i libanonského Hizballáhu. Právě ti vycvičili na 7000 iráckých vojáků a příslušníků šíitských milicí bojujících ve městě. Koordinovali také průběh operace, které velel íránský velitel elitních sil Kuds generál Kásem Sulejmání. [celá zpráva]

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Kolona s posilami z řad irácké armády a šíitských milicionářů míří k městu Džurf as-Sachar.

Do irácké metropole odletěl už 10. června, kdy hrozilo její obklíčení. Podílel se také na jiných operacích proti IS, zejména na uvolnění obklíčení Amirlí.  [celá zpráva]

V létě vedl i irácký protiútok, při němž byli bojovníci Islámského státu vytlačeni z klíčové cesty ze Sámarry do Bagdádu.

Foto: Reuters

Spárka Su-25 na bagdádském letišti

Teherán Iráku poskytl své letouny Su-25, dokonce údajně i s posádkami, i když se původně zmiňovalo, že by za knipl mohli usednout piloti ze zemí osamostatněných po rozpadu SSSR. [celá zpráva]

Šíitské milice dostávají z Íránu především zbraně včetně protitankových pušek ráže 12,7 a raketometů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník najel s autem plným výbušnin do rezidence íránského amabasadoraVideo: Reuters

Střet mezi šíity a sunnity zasáhl celý blízkovýchodní region. Íránské velvyslanectví v jemenské metropoli Saná se ve středu stalo terčem útoku sebevražedného atentátníka. Odpálil se v autě s výbušninami a zabil tři lidi. Část Jemenu v poslední době ovládli šíitské skupiny údajně podporované Teheránem. Kontrolují i Saná.

Jednání Aliance proti IS

Další postup proti Islámskému státu budou ve středu řešit ministři zahraničí a prezidenti šesti desítek zemí, které se zapojily do operace proti této radikální sunnitské organizaci.

Schůzka v bruselské centrále NATO, kterou bude řídit americký ministr zahraničí John Kerry, je podle ČTK bezprecedentní. Nikdy v minulosti Aliance podobné setkání ve svých prostorách nehostila.

NATO jako organizace přitom nemá na akcích proti IS podíl, generální tajemník Jens Stoltenberg bude u stolu sedět jako pozorovatel. Severoatlantický pakt ale nabízí irácké vládě pomoc s výcvikem vojenského personálu. Spojené státy samotné už výcvikové tábory zřídily a stroje mnoha zemí se například podílejí na leteckých úderech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám