Hlavní obsah

Pešmergové z Iráku přišli na pomoc obleženému Kobani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kobani

První desetičlenná skupina iráckých Kurdů v čtvrtek vstoupila do syrského města Kobani, aby posílila tamní Kurdy bojující proti Islámského státu (IS). Oznámila to v pátek syrská exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi. Jde o předvoj stopadesátičlenné skupiny iráckých pešmergů, jimž Turecko umožnil projít přes své území. Sýrie tento rok odsoudila.

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Kurdové na syrskotureckých hranicích vítají pešmergy, kteří přijeli z Iráku

Článek

„První skupina je zde, aby realizovala naši strategii postupu,“ řekla agentuře Reuters velitelka YPG Meryem Kobane. „Potřebují provést přípravy, takže pešmergové budou rozmístěni podle našich potřeb,“ dodala.

Podle syrských opozičních zdrojů dorazí další pešmergové s těžkými zbraněmi během několika hodin, aby pomohli místní kurdské milici YPG v pohraničním městě, které je už šest týdnů v obklíčení. Konvoj asi 40 automobilů s pešmergy, kteří cestovali po zemi, se ve středu přiblížil k pohraničnímu tureckému městu Suruç, kde na ně čekali další Kurdové, které přepravilo letadlo.

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Kurdové na syrskotureckých hranicích vítají pešmergy

Přisunutí posil z Iráku zbrzdil Islámský stát, když začal v noci intenzivně ostřelovat oblasti severně od Kobani, tedy těsně u turecké hranice. V noci také pokračovaly nálety na pozice IS. Ještě ráno byly slyšet exploze.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Exploze americké bomby shozené na Kobani

Syrské ministerstvo zahraničí ostře kritizovalo Turecko, že umožnilo pešmergům projít přes své území: „Turecko znovu potvrdilo svou roli spiklence, když umožnilo, aby do Sýrie z jeho území vstoupili cizí bojovníci. Je to zásadní narušení syrské suverenity. Sýrie odsuzuje toto hanebné jednání turecké vlády a jejích partnerů, kteří nesou odpovědnost od začátku syrské krize,” uvádí se v prohlášení ministerstva. Jde zřejmě o narážku na USA, které žádaly Ankaru, aby umožnila přesun kurdských bojovníků.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Exploze bomby shozené při náletu na pozice Islámského státu v Kobani

Urputný boj o město

Bitva o Kobani si vyžádala na 800 obětí. Na 200 000 lidí kvůli nim opustilo své domovy. Výsledek střetnutí ukáže, zda západní spojenci už mají funkční strategii pro boj s Islámským státem, zda nálety jsou schopny zbrzdit jeho postup a místní pozemní síly je vyhnat. Kurdská milice YPG si ale celou dobu stěžovala, že postrádá těžké zbraně, protože IS nasadil i tanky. Pešmergové z Iráku je přivezli, slíbili ale, že je nepředají YPG, což byla skrytá podmínka Ankary, která se bojí, že by je mohli později získat turečtí Kurdové, kteří usilují o odtržení části Turecka.

Prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání prohlásil, že budou-li o to iráčtí Kurdové požádáni, pošlou do Kobani další posily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám