Hlavní obsah

Chemické zbraně v Iráku? Američtí vojáci je našli, ale museli mlčet

– Washington
Novinky, rei

Spojené státy podnikly na jaře 2003 invazi do Iráku, aby svrhly diktátora Saddáma Husajna, o němž tvrdily, že má tajný arzenál chemických a biologických zbraní. Američané nikdy nenašli, co hledali. Přesto na chemické zbraně opakovaně narazili, ale starší. O jejich likvidaci však většinou nevěděli ani vojáci, ani politici. Teprve v úterý o tajném programu informoval deník New York Times (NYT).

Foto: Bassim Shati , Reuters

Američtí vojáci v Iráku

Článek

„Vojáci měli pocit, že se děje něco divného. Bylo to v srpnu 2008 u iráckého Tádží. Řízeným výbuchem právě zlikvidovali množství starých dělostřeleckých granátů zakopaných u kalného jezera. Exploze odkryla další střely,“ píše NYT.

„Dva technici vkročili do jámy. Jeden z nich, Andrew T. Goldman si povšiml pronikavého zápachu, který nikdy dříve nepocítil. Zdvihl jednu střelu. Z její praskliny se vyvalila olejnatá pasta. Setřel vzorek indikačním papírem. Papír se zbarvil do ruda a ukázal tak na hořčičný plyn, bojový jed, který oběti spálí dýchací cesty, kůži a oči,“ popsal list jeden nález.

Podle NYT narazili mezi lety 2004 a 2001 američtí a iráčtí vojáci opakovaně na chemické zbraně, ukryté nebo opuštěné několik let. V nejméně šesti případech u toho došlo na zranění. Celkem Američané našli zhruba 5000 kusů chemické munice, většinou dělostřelecké granáty ráže 155 nebo 122 mm vyrobené v 80. letech během irácko-íránské války. Střely obsahovaly hořčičný plyn nebo zbytky sarinu.

NYT svá zjištění opřel o dosud utajované dokumenty získané na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. K dispozici má i svědectví desítek iráckých a amerických zástupců, mezi nimi 17 amerických vojáků a sedmi iráckých policistů, kteří se s hořčičným plynem v Iráku potýkali. Američtí představitelé potvrdili, že vojáků, kteří byli jedům vystaveni, bylo o něco více, ale přesný počet zůstává tajný.

USA nálezy tajily

Je ironií, že americká vláda, která invazi do Iráku vysvětlovala potřebou zlikvidovat Husajnovy moderní chemické arzenály, nalezení jedů tajila. Vědělo o nich jen několik málo vojáků, Kongres byl informován jen částečně.

Postiženým vojákům se kvůli utajení nedostalo řádné lékařské péče a oficiálního uznání válečných zranění. „Připadal jsem si spíš jako morče než jako zraněný voják,“ uvedl jeden seržant, který utrpěl popáleniny v roce 2007 a jehož odmítli přijmout v nemocnici a transportovat k léčbě do USA, i když o to jeho velitel žádal.

Příslušníci, kteří chemikálie likvidovali, museli mlčet, zřejmě kvůli obavám, že by zbylé chemické zbraně mohly padnout do nesprávných rukou. „Nic podstatného, to jsem jim nařídil říkat,“ potvrdil major ve výslužbě Jarrod Lampier, který byl u nálezu 2400 raket s plynem na základně irácké republikánské gardy v roce 2006.

„Miluji to, když slyším, jak lidé říkají, že v Iráku nebyly žádné chemické zbraně. Byla jich tam spousta,“ doplnil seržant Jarrod L. Taylor, který vtipkoval o „zraněních, jež se nikdy nestala, od materiálu, který neexistoval“.

Pentagon zprávu NYT nekomentoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush kritizoval popravu Husajna jako akt msty

Americký prezident George Bush v úterý poprvé kritizoval popravu Saddáma Husajna. Podle něj exekuce působila "jako zabíjení ze msty". Se samotnou popravou...

Bush: V Iráku můžeme být ještě 10 let

Spojené státy mohou na pozvání Bagdádu zůstat v Iráku i dalších deset let. V pátek to v televizi NBC řekl prezident George W. Bush, když týž den zahájil...

Výběr článků

Načítám