Hlavní obsah

Žádné velké ztráty, bombardování nefunguje, hlásí bojovníci Islámského státu

New York

Radikálové ze skupiny Islámský stát (IS) se na nálety cizích letadel dobře připravili, takže bombardování neplní svůj cíl. Zpravodajské stanici CNN to řekli dva bojovníci IS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bombardování pozic IS v Sýrii zveřejněné armádou USA a FrancieVideo: Reuters

 
Článek

Nálety zatím nedokázaly zastavit Islámský stát, což potvrzují poslední zprávy od Bagdádu, k němuž se jeho bojovníci přiblížili na pár kilometrů. [celá zpráva]

I kurdští pešmergové u Kobani se drží s vypětím sil a museli vyklidit většinu pozic u města obklíčeného ze tří stran. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úspěchy z prvních náletů, kdy se podařilo Islámský stát zatlačit od přehrady v Hadíse a prorazit obklíčení Amirlí, se už nedaří opakovat, [celá zpráva] i když se daří likvidovat malé modulární rafinérie.

Připravili jsme se, tvrdí IS

Jeden ze zdrojů CNN, abú Talha, neúspěch vysvětlil: „Byli jsme na to už nějakou dobu připraveni. Víme, že je známo, kde máme základny, protože nás sledují radary a satelity. Máme záložní stanoviště.” Výsledek bombardování je proto podle něj bezvýznamný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda zveřejnila záběry z náletů v SýriiVideo: Reuters

Letadla míří na základny skupiny a mají také ochromit její zásobování a odříznout ji od zdrojů příjmů, takže jsou při náletech ničeny také ropné rafinérie na území, kde IS působí. „Máme příjmy i z jiných zdrojů než z ropy a ty nám zůstanou bez ohledu na ropné ztráty. Oni (nepřátelé) si myslí, že vědí vše, ale díky Alláhovi nevědí nic. S pomocí Alláha bezvěrce porazíme,” sdělil abú Talha, který byl mezi bojovníky, kteří v červnu obsadili severoirácký Mosul.

Nálety podle něj IS zdržují, ale nezabrání mu splnit cíl – zřídit Islámský stát v sunnity obývaných částech Sýrie a Iráku. „Zasáhnou nás na některých místech, avšak my na jiných postoupíme vpřed. Jestliže nás zatlačí v Iráku, půjdeme vpřed v Sýrii,” řekl.

Foto: Reuters

F/A-18F Super Hornet U. S. Navy přistává na palubě lodi USS George H. W. Bush po útoku na pozice Islámského státu.

CNN hovořila také s abú Umarem, který se rozhodl z IS vystoupit, protože nesouhlasí s brutalitou, kterou uplatňuje. Je nyní v Turecku a potvrdil, že IS se na nálety připravil: „Své základny téměř vyklidili, některé vybavení ukryli mezi civilisty, jiné v podzemí.”

Těžištěm skupiny jsou podle něj cizinci, mezi nimi i občané západních států: „Velkou kontrolu mají Francouzi, jsou dokonce extremističtější než my. Přišli z Francie, ale dělají dojem, že jsou členy IS roky.”

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Útočný F/A-18 Super Hornet na palubě lodi USS George H. W. Bush

Stále souhlasí s myšlenkou ustavení chalífátu, avšak metody IS neschvaluje: „Viděl jsem, jak před mýma očima zabili sedmdesátiletého šajcha. Takto Islámský stát nemůže pokračovat. Připojují se k němu mladí lidé, je jim 14 nebo 15 let. Možná je moje svědectví přiměje ještě si to rozmyslet.”

Reklama

Související články

FBI: Známe vraha dvou amerických novinářů

Totožnost maskovaného člena Islámského státu, který v posledních týdnech zavraždil dvojici amerických novinářů, zjistil americký Federální úřad pro vyšetřování...

Výběr článků

Načítám