Hlavní obsah

Iráckou vládu sestaví místopředseda parlamentu, Málikí je na vedlejší koleji

• Aktualizováno

Novou iráckou vládu má sestavit místopředseda parlamentu Hajdar Abádí, požádal ho o to prezident Fuád Masúm. Premiérský úřad chtěl přitom už potřetí získat dosavadní šéf kabinetu Núrí Málikí. Jemu věrné bezpečnostní síly přitom přes noc obsadily strategická místa v metropoli Bagdádu. Abádího do funkce navrhla šíitská koalice v iráckém parlamentu.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Irácká policie hlídkuje v Bagdádu při demonstraci na podporu dosavadního premiéra Málikího.

Článek

Nově jmenovaný premiér následně vyzval všechny Iráčany, aby se sjednotili proti barbarské kampani islamistů, kteří v posledních týdnech obsazují zemi. "Všichni musíme spolupracovat, abychom se mohli postavit této teroristické kampani vedené v Iráku a abychom tyto teroristické skupiny zastavily," řekl Abádí těsně poté, co ho prezident požádal o vytvoření nové vlády.

Na vytvoření vlády má nyní 30 dní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státní televize v pondělí nejprve informovala, že irácký nejvyšší soud vydal verdikt ve prospěch Málikího, ve kterém stanovil, že jeho blok je největším v parlamentu, a tak by prezident v souladu s ústavou měl požádat právě dosluhujícího premiéra, aby sestavil vládu znovu.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Irácký místopředseda parlamentu Hajdar Abádí

Podle BBC ale irácký soud popřel, že by takové rozhodnutí vydal. Šíitská koalice v parlamentu, jejíž součástí je i Málikího koalice Právní stát, nedlouho nato oznámila, že na funkci premiéra nominovala namísto Málikího Hajdara Abádího, který by měl vytvořit kabinet, jenž zemi sjednotí v boji proti islamistům z hnutí Islámský stát.

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí

Dosavadní šíitský premiér Málikí chtěl přitom získat i třetí mandát. S tím ale nesouhlasili sunnité, Kurdové, ale ani někteří zástupci šíitů. Obviňovali ho, že svým chováním přispěl ke zvýšení etnického napětí v zemi.

Vojáci, policisté a milicionáři věrní Málikímu se údajně v noci seskupili hlavně v oblasti takzvané zelené zóny, kde se nachází množství vládních úřadů a velvyslanectví. K dispozici prý mají také tanky.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Podle bagdádské policie síly loajální současnému premiérovi kontrolují klíčové vstupy do města a některé významné mosty. Podle listu The Washington Post obklíčily jednotky dokonce i prezidentský palác.

Prezident má podporu USA

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová uvedla, že USA plně podporují iráckého prezidenta Fuáda Masúma "jako garanta irácké ústavy". Zároveň prý Spojené státy odmítají jakékoli snahy o manipulaci ústavních či právních procesů. Prezident Barack Obama už dříve uvedl, že Washington podporuje v Iráku vznik vlády národní jednoty.

Podporu iráckému prezidentovi později vyjádřil i šéf americké diplomacie John Kerry, který je nyní na návštěvě Austrálie. Málikího vyzval, aby nevyvolával další politické napětí v zemi.

"Proces vytváření vlády je důležitý z hlediska udržení stability a klidu v Iráku a doufáme, že pan Málikí ho nijak nenaruší," uvedl Kerry. Zároveň dodal, že jakékoli dění, které se odchýlí od legitimního ústavního procesu, nebude mít podporu mezinárodního společenství.

Američané vyzbrojují Kurdy

Islamisté představují v posledních dnech ohrožení zejména pro severní část Iráku v oblasti iráckého Kurdistánu. Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání v neděli požádal mezinárodní společenství o poskytnutí zbraní, kterými by mohli jeho lidé čelit náporu ozbrojenců.

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Nejmenovaný americký činitel pro agenturu AP uvedl, že Obamova administrativa již začala dodávat zbraně přímo kurdským jednotkám. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské jednotky se střetly s islamisty z ISILVideo: Reuters

Až dosud přitom Washington vždy trval na tom, že zbraně prodává jen ústřední irácké vládě. O jaký typ zbraní jde, americký zdroj neupřesnil. Údajně je ale Kurdům nedodává americké ministerstvo obrany. Podobné operace v minulosti prováděla Ústřední zpravodajská služba (CIA), poznamenala AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám