Hlavní obsah

Izrael je vzteklý pes, Palestince musíme vyzbrojit, hlásal ajatolláh Chameneí

Teherán

Ajatolláh Alí Chameneí, nejvyšší íránský duchovní vůdce, v úterním proslovu k muslimskému svátku Íd al-fitr prohlásil, že muslimové z celého světa by měli vyzbrojit Palestince, aby mohli bojovat proti Izraeli. Židovský stát označil za vzteklého psa a operaci proti radikálnímu hnutí Hamás v pásmu Gazy nazval genocidou.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí na portrétu neseném příslušníky íránských šíitských milicí

Článek

"Tento vzteklý pes, dravý vlk napadl nevinné lidi – a lidstvo na to musí reagovat. Je to genocida, katastrofa historického rozměru," uvedl íránský duchovní vůdce na adresu Izraele.

Zkritizoval rovněž Spojené státy a evropské země za jejich snahy zastavit vyzbrojování palestinských bojovníků v pásmu Gazy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Ve dne v noci útočí na nevinné lidi, a tito muži, ženy a děti se brání jen s minimálními prostředky. A nyní by jim Američané a Evropané chtěli i toto vzít, aby ty nemilosrdné bestie mohly útočit bez obav," prohlásil Chameneí.

"Kdokoli má tu možnost, zejména v islámském světě – měl by udělat maximum pro vyzbrojení palestinského národa. Sionistický režim hluboce lituje, že začal tuhle válku, ale už nemá možnost, kudy z toho ven, " dodal.

Izrael chce demilitarizaci pásma Gazy

Boje mezi Izraelci a palestinským hnutím Hamás v úterý pokračují již 22. dnem a o život při nich přišlo přes 1100 Palestinců a více než 50 izraelských vojáků. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za hlavní cíl akce v pásmu Gazy demilitarizaci oblasti a zničení tunelů, kterými se do ní pašují zbraně a jimiž mohou pronikat ozbrojenci na území židovského státu. [celá zpráva]

Potřebu demilitarizace pásma Gazy zmínil ve svém prohlášení i americký prezident Barack Obama, za což sklidil od Chameneího kritiku. Teherán přitom dosud popíral, že by zásoboval radikály z hnutí Hamás zbraněmi, z čehož ho obviňují Izrael i USA, a tvrdí, že Palestincům poskytuje jen morální, finanční a humanitární podporu.

Írán a Izrael patří k úhlavním nepřátelům. Od islámské revoluce v roce 1979, která vynesla k moci islamistické vůdce, Írán Izrael neuznává a podporuje militantní protiizraelské skupiny jako Hamás nebo libanonský Hizballáh. Izrael na druhé straně považuje Írán za největší hrozbu pro své národní zájmy. Íránští vůdci v minulosti opakovaně vyzvali k likvidaci židovského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám