Hlavní obsah

Zpráva o nařízení obřízky pro irácké ženy je asi mystifikací

– Bagdád

Informace o tom, že islámští radikálové z hnutí Islámský stát nařídili obřízku všech žen a dívek žijících v severoiráckém Mosulu a okolí, je nejspíš mystifikací. Se zprávou přišla koordinátorka pro humanitární operace OSN v Iráku Jacqueline Badcocková.

Foto: Stringer , Reuters

Křesťanští uprchlíci z Mosulu

Článek

Údajný náboženský edikt, který koluje na sociálních sítích, je ale podle expertů pravděpodobně podvrhem i z toho důvodu, že je podepsán hnutím Islámský stát v Iráku a Levantě, zatímco hnutí se již před pár týdny přejmenovalo jen na Islámský stát, uvedla BBC.

Badcocková ve svém prohlášení před novináři uvedla, že Islámský stát vydal fatvu, která se týká čtyř milionů žen a dívek, a že z tohoto rozhodnutí o obřízce mají velké obavy. "To je v Iráku naprosto nová věc, zejména v této oblasti," dodala. Další pracovníci OSN se nicméně poté nechali slyšet, že nemají důkazy o tom, že je tato informace pravdivá. A zprávu vyvrátili i mnozí nezávislí analytici, uvedl britský list The Daily Telegraph.

"Na 100 procent to není pravda," uvedl Michael Stephens, britský expert, který hnutí Islámský stát již dlouho sleduje. Jazyk použitý ve fatvě, která začala kolovat na internetu, prý vůbec neodpovídá jazyku, kterým skupina běžně mluví. Podle jiných expertů bylo v textu i množství nezvyklých chyb a nejspíš byl tedy napsán s cílem zdiskreditovat islamisty, kteří nyní bojují v Iráku a sousední Sýrii.

Zpráva vyvolala velké zděšení zejména v Mosulu, kterého se měla týkat. "Kvůli tomuto rozhodnutí se mnoho dívek bojí o své životy, neví, kam utéct," napsala místní tisková agentura Basnews. Místní obyvatelé oslovení britskými reportéry nicméně o vyhlášení náboženského ediktu rovněž nevěděli a informace měli jen zprostředkovaně právě z OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám