Hlavní obsah

Islámský stát v Iráku nařídil obřízku čtyř miliónů žen a dívek v Mosulu a okolí

– Ženeva

Sunnitští radikálové z organizace Islámský stát v severoiráckém městě Mosul a jeho okolí nařídili obřízku všech žen a dívek. Ve čtvrtek to oznámila koordinátorka pro humanitární akce OSN v Iráku Jacqueline Badcocková. Náboženský edikt fatwa se podle Badcockové může týkat čtyř miliónů žen a dívek ve věku od 11 do 46 let. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Stringer , Reuters

Křesťanští uprchlíci z Mosulu

Článek

„Je to pro Irák něco zcela nového, obzvláště v této oblasti. Máme z toho vážné obavy, musí se to řešit. Není to vůle iráckého lidu nebo iráckých žen v těchto oblastech ovládaných teroristy,“ uvedla.

Islámský stát dobyl od června rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku včetně druhého největšího města Mosulu. Tamním ženám hned doporučili, aby se podle muslimského zvyku celé zahalovaly a na veřejnosti se tolik neukazovaly.

Podle mluvčího mosulské policie je nařízení velitele Islámského státu abú Bakra Bagdádího o povinné obřízce výrazem jeho starosti o lidi. „Bagdádího rozhodnutí má, jak říká, zabránit amorálnímu chování a povzbudit islámské zvyky mezi muslimy. Bagdádího rozhodnutí je darem lidem v Mosulu,“ řekl Ahmad Obajdí serveru BasNews.

Nevědí, co dělat

Edikt podle serveru International Business Times vzbudil pobouření u lidskoprávních organizací, které mimo jiné poukazují na to, že obřízka vystavuje ženy vyššímu riziku nákazy.

Podle Zanuna Mádžida z Mosulu jsou tamní ženy v zoufalé situaci. „Spousta dívek se kvůli tomuto rozhodnutí bojí o život. Nevědí, kam utéct. Když ale zůstanou, tak riskují tvrdé potrestání,“ řekl.

Ženská obřízka podle Světové zdravotnické organizace (WHO) představuje porušení lidských práv. Praxi považuje za mučení a poukazuje na to, že množství žen obřízku nepřežije. Obřízku jako mrzačení předloni poprvé rezolucí odmítlo i Valné shromáždění OSN.
Celosvětově je podle WHO obřízkou postiženo na 140 miliónů žen a dívek. Provádí se většinou v afrických zemích, ale i v Evropě a na Blízkém východě.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Reklama

Výběr článků

Načítám