Hlavní obsah

USA posílají do Iráku dalších 300 vojáků k ochraně Američanů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Spojené státy vyšlou do Iráku dalších 300 vojáků. Mají chránit životy Američanů a posílit bezpečnost rozsáhlého komplexu s ambasádou v Bagdádu i dalších míst.

Foto: Jim Mone, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Dvě stě vojáků dorazilo do Bagdádu už v neděli a v pondělí, aby posílili ochranu velvyslanectví a bagdádského mezinárodního letiště.

„Přítomnost těch posil umožní ambasádě pokračování její zásadní diplomatické mise a spolupráce s Irákem čelícímu Islámskému státu v Iráku a v Levantě,“ uvedl mluvčí Pentagonu kontradmirál John Kirby. Podle něj se do Bagdádu přesunuje ještě sto dalších vojáků, kteří budou zajišťovat další objekty v iráckém hlavním městě.

Prezident Obama uvědomil o vyslání posil vedení Kongresu dopisem. Jednotky mají k dispozici také další helikoptéry a bezpilotní stroje.

Obama už dříve vyloučil, že by do Iráku poslal zpět bojové jednotky. [celá zpráva]

Bezpečnost v Bagdádu tak zajišťuje 470 amerických vojáků. K tomu USA do země posílají zhruba 300 specialistů, kteří mají sloužit hlavně jako vojenští poradci. Podle AP jich zatím dorazilo okolo 180. Zhruba sto zaměstnanců americké armády také působí jako stálá skupina při ambasádě a mimo jiné koordinují zbrojní obchody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám