Hlavní obsah

Libanonu hrozí kolaps pod náporem syrských uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Příliv téměř miliónu syrských uprchlíků do Libanonu vážně ohrožuje stabilitu této beztak křehké země. Jestliže jí mezinárodní společenství nepomůže, hrozí Libanonu zhroucení, uvedla v pátek Ninette Kelleyová z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Situace na syrsko-libanonské hranici

Článek

Před syrskou krizí žilo v Libanonu kolem čtyř miliónů obyvatel, s utečenci se tak jejich počet zvýšil o celou čtvrtinu.

Válka v Sýrii trvá už tři roky. Ze země podle posledních údajů UNHCR uteklo do okolních zemí 2,6 miliónu Syřanů.

„Na světě neexistuje jediná země, která toho na bedrech – v poměru ke své rozloze – nese tolik jako Libanon,“ prohlásila Kelleyová. Jestliže země nezíská podporu zvenku, podle ní „reálně hrozí, že se zhroutí a konflikt v Sýrii se naplno rozšíří i do Libanonu“.

„Krize ohrožuje existenci Libanonu“

Syřané potřebují mít kde bydlet, jídlo, zdravotní péči a vzdělání, na což potřebuje libanonská vláda velké množství finančních prostředků ze zahraničí. OSN proto podle Kelleyové usiluje o to, aby se od dárcovských zemí tyto peníze podařilo získat.

I libanonský ministr zahraničí nedávno prohlásil, že krize „ohrožuje existenci Libanonu“.

Střety mezi šíity a sunnity, kteří dávají válce v Sýrii stále více sektářský charakter, se v Libanonu v posledních měsících vyostřily. V Tripolisu na severu země, kde je situace nejhorší, zastřelil v pátek neznámý útočník libanonského vojáka. Jde přitom již o druhou podobnou vraždu za poslední dva dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám