Hlavní obsah

Izrael přehodnocuje neutralitu v syrské válce, bojí se al-Káidy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael se dosud nijak nevměšoval do občanské války, která už tři roky pustoší Sýrii. Podle serveru Debka File ale nyní zvažuje změnu postoje, neboť v zemi působí na 30 tisíc bojovníků džihádu napojených na al-Káidu. V případě přímého ohrožení by mohl podniknout i přeshraniční útok.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Hlídková věž OSN na Izraelci kontrolovaných Golanských výšinách

Článek

O vysokém počtu bojovníků svaté války informoval vysoký představitel vojenské rozvědky Izraelských obranných sil. Zatímco na počátku syrské občanské války působilo v zemi na 2000 bojovníků napojených na al-Káidu, nyní je jich už 30 tisíc.

Zpravodajský důstojník varoval, že po svržení Asadova režimu by se mohli obrátit proti Izraeli. Současně dodal, že v pásmu Gazy působí dalších 1200 bojovníků napojených na al-Káidu, kteří by se mohli k akci připojit. Nebezpečí je o to větší, že se prohloubila spolupráce mezi syrskou odbočkou al-Káidu v Iráku a v Levantě a salafisty na Sinaji, kteří se spojili v Jeruzalémskou frontu Ansar Bajt al-Makdis. Salafisté minulý týden vypálili na izraelský Ejlat dvě rakety Grad.

Bojovníci svaté války v Sýrii

V Sýrii v současnosti působí čtyři velké skupiny bojovníků džihádu, které jsou spojené s al-Káidou nebo k ní mají blízko. Především je to al-Káida v Iráku a v Levantě, která okupuje nejen značnou část irácké provincie Anbár a části měst Fallúdža a Ramádí, ale také rozsáhlé oblasti na východě Sýrie včetně ropných polí.

Fronta An-Nusra se sice od Islámského státu po krátkém propojení oddělila, aby neztrácela příznivce v Sýrii, kteří nepodporují přímo tvrdé akce Islámského státu, ale slíbila věrnost šéfovi al-Káidy Ajmánu Zavahrímu. Patří k nejlépe organizovaným v Sýrii.

Izrael nemá zkušenosti s bojem proti velkým a dobře vyzbrojeným skupinám teroristů
představitel vojenské rozvědky Izraelských obranných sil

Méně známé je hnutí Ahram aš-Šám, které se také oddělilo od Islámského státu. Proti němu dokonce bojuje v rámci Islámské skupiny sedmi organizací. Jeden z jeho předáků je však členem al-Káidy. Má asi 150 tisíc bojovníků včetně řady salafistů a má také podporu Saúdské Arábie.

Poslední skupinou je Islámská armáda, ta je nejvýraznější vzbouřeneckou silou v okolí Damašku a má také podporu Rijádu. Cvičí ji pákistánští instruktoři.

Důstojník neuvedl, jak by mohl vypadat případný zásah proti těmto skupinám. Z vojenských zdrojů ale Debka File zjistil několik možných podob, zahrnujících i přímé letecké útoky na skupiny bojovníků džihádu u izraelských hranic nebo vytvoření nárazníkového pásma s loajální syrskou milicí. Upozorňuje ale, že Izrael nemá zkušenosti s bojem proti velkým a dobře vyzbrojeným skupinám teroristů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám