Hlavní obsah

Při demonstracích v Egyptě zemřelo 49 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obavy z násilností při příležitosti sobotního třetího výročí svržení dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka a dne národní policie se potvrdily. Při násilnostech, které provázely protivládní protestní pochody v Káhiře, zemřelo 49 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při demonstracích v Káhiře čtyři mrtvíVideo: Reuters

 
Článek

V Egyptě demonstrovali stoupenci i odpůrci loni svrženého prezidenta Muhammada Mursího a Muslimského bratrstva. Oba tábory přitom slaví třetí výročí začátku revoluce, která svrhla bývalého egyptského prezidenta Mubaraka.

Na týž připadl také Den egyptské policie, který je připomínkou událostí z roku 1952. Policisté se tehdy ve městě Ismáílíja odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům. V následném boji 50 policistů přišlo o život a na 80 jich bylo zraněno. Jako Den policie vyhlásil 25. leden v roce 2009 právě Mubarak.

Po jeho svržení Egyptu vládlo islamistické Muslimské bratrstvo a za ně zvolený prezident Mursí. Armáda jej svrhla loni v létě a bratrstvo zbavila moci.

Od té doby v zemi vzrostla míra násilí. Se sobotním výročím zřejmě souvisely i páteční pumové útoky v Káhiře, při nichž bylo zabito šest lidí a sedm desítek dalších bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám