Hlavní obsah

Telefonáty syrské armády potvrzují chemický útok

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Spojené státy nepochybují o tom, že na předměstí Damašku minulý týden útočila chemickými zbraněmi syrská armáda. Americké tajné služby totiž po útoku zachytily telefonáty mezi velitelem chemické jednotky a představitelem syrského ministerstva obrany, napsal v úterý server Foreign Policy (FP). Charakter telefonátů však vzbuzuje otázky, zda útok nařídilo nejvyšší velení.

Foto: Ahmad Alshami, Reuters

Inspektor OSN na předměstí Damašku shromažďuje důkazy o předchozím útoku.

Článek

Mezi zmíněnými zástupci armády se podle FP uskutečnilo několik „zděšených“ telefonátů. Představitel ministerstva obrany měl požadovat vysvětlení okolnosti nasazení plynu, který zabil stovky lidí.

Rozhovory zachycené americkými tajnými službami ale vzbuzují otázku, kdo masakr 21. srpna nařídil.

„Není jasné, kde je kontrola. Existuje jen jakési obecné požehnání k použití těchto věcí, anebo jsou pro každý útok vydávány výslovné příkazy?“ uvedl pro magazín anonymní zdroj z amerických tajných služeb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: OSN prověřuje chemický útokVideo: Reuters

Za útokem, kvůli němuž je teď západní úder proti Sýrii na spadnutí, tak může stát jediný důstojník, který překročil své pravomoci, upozornil Foreign Policy.

Server ale nezveřejnil přepis telefonátů ani žádné úryvky z nich.

Neví kdo ani proč

Američtí analytici si podle redakce nejsou ani jisti důvody útoku. „Pokud nějaký důvod vůbec existoval,“ podotkl server a dodal: „Možná to byl osamocený generál, který spustil dlouhodobý bojový plán, možná to byla chybná kalkulace Asadovy vlády“.

„Nevíme přesně, proč se to stalo. Víme jen, že to bylo k....a pěkně stupidní,“ doplnil zdroj z rozvědky.

Zachycené telefonáty, fotografie a videa desítek mrtvých žen a dětí společně s výpověďmi lékařů, kteří popsali příznaky otravy a udušení, jsou podle FP pro Američany nepochybným důkazem o chemickém útoku. V Ghútě na předměstí Damašku navíc po útoku zůstaly na zemi rakety. Vyhlížejí nedotčeně, i když by je obyčejně zničil výbuch.

Američtí analytici se shodli, že šlo o nervový plyn, možná sarin. Zatím ale  nemají korunní důkaz: rozbory vzorků půdy, krve a dalšího materiálu, které by potvrzovaly přítomnost plynu. Ty u Damašku shromažďují inspektoři OSN.

Foto: Diaa al-Din/Shaam News Network/Handout, Reuters

Dětské oběti z Ghúty

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy ale ještě neví, jestli Asada nepotrestá dřív, než inspektoři svoji práci dokončí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok povstalců na tank syrské armádyVideo: Reuters

Mluvčí Bílého domu v úterý řekl, že je jasné, že chemické zbraně byly v Sýrii použity, a naznačil možnost akce za účelem zabránit opakování útoku. Jiný vládní zdroj pověděl stanici NBC, že nálety můžou začít už ve čtvrtek. [celá zpráva]

Odvetu chce i Al-Káida

Syrského prezidenta chce kvůli chemickému útoku potrestat i irácká odnož radikálních islamistů z organizace Al-Káida. „Rozhodli jsme se o odvetu v podobě vulkánu,” uvedla ve středu.

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Na syrském území bojují četné skupiny islamistů z okolních zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám