Hlavní obsah

Francie chce zasáhnout silou, pokud syrská armáda použila plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/NewYork
Aktualizováno

Pokud se potvrdí chemický útok v Sýrii, musí se na něj reagovat silou, řekl ve čtvrtek francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Podle zpráv syrské opozice použila syrská armáda ve středu při útoku na oblasti východně od Damašku chemické zbraně. Rada bezpečnosti OSN se v noci na středu shodla, že je incident třeba vyjasnit, o formální vyšetření ale nepožádala kvůli obstrukcím Ruska a Číny.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Bojovník povstalecké Svobodné syrské armády ve městě Homs obléhaném vojáky prezidenta Bašára Asada.

Článek

„Včera (ve středu) večer jsem hovořil s předsedou syrské (opoziční) národní koalice Ahmadem Džarbou. Jednoznačně potvrdil použití chemických zbraní na damašském předměstí,” řekl francouzský ministr a dodal, že když RB OSN není schopná rozhodnutí, pak je třeba rozhodnout ”jiným způsobem”, což však nerozvedl.

Foto: Reuters

Lidé přinášejí oběť údajného plynového útoku

Fabius prohlásil, že pokud se ukáže, že šlo o masakr spáchaný chemickými zbraněmi, bude Francie požadovat tvrdou akci. „Měly by přijít reakce silou na Sýrii ze strany mezinárodního společenství, ale nepočítá se s vysláním pozemních sil,“ řekl televizi BFM.

Z jeho slov plyne, že by mohla být ustavena nejen bezletová zóna, ale případně podniknuty i útoky ze vzduchu. Fabius také zmínil, že útok chemickými zbraněmi byl podniknut rok poté, co Obama uvedl, že by něco takového znamenalo překročení hranice.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Syrská vláda použití chemických zbraní popírá a považuje to za výmysl. „Nemá-li si (syrský prezident) Bašár Asad co vyčítat, ať nechá inspektory vyšetřovat. Mohou na místo dorazit velmi rychle. Jestliže tam byly použity chemické zbraně, což je pravděpodobné, pak pocházely od Bašára, jelikož plyn je možné dopravovat jedině letadlem a opozice takové prostředky nemá. Pokud se Syřané (vyšetřování) brání, je to proto, že byli přistiženi při činu,” dodal šéf francouzské diplomacie.

Rozpolcená Rada bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN na svém středečním uzavřeném zasedání v New Yorku poukázala na nutnost vyjasnit okolnosti údajného nasazení chemických zbraní v Sýrii. Nevydala ale výslovný pokyn svým inspektorům, kteří v Sýrii prověřují případy údajného dřívějšího užití chemické munice.

„Členové Rady bezpečnosti jsou zprávami (o chemickém útoku) silně znepokojeni. Musí být zjednáno jasno o tom, co se stalo, a situaci je třeba bedlivě sledovat,” řekla novinářům po skončení dvouhodinové schůze María Cristina Percevalová, stálá zástupkyně Argentiny, která Radě bezpečnosti předsedá.

Spojené státy, Británie, Francie a dalších víc než třicet států vyzvalo k prošetření incidentu švédského vědce Ake Sellströma, který v Sýrii vede tým inspektorů prověřujících dřívější zprávy o chemických útocích. Žádaly Spojené národy, aby ”bezodkladně přijaly kroky nezbytné k tomu, aby mise OSN středeční útok vyšetřila”.

Podle diplomatů z OSN se ale při zasedání Rady bezpečnosti delegáti Ruska a Číny postavili proti formulacím, které by akci kontrolorů přímo nařizovaly.

Zástupce generálního tajemníka OSN Jan Eliasson ale dodal, že vyšetřování bude vyžadovat souhlas syrské vlády a že závisí na bezpečnostní situaci. Německo proto požádalo Sýrii, aby umožnila OSN vyšetřit útok. "Zprávy o použití jedovaného plynu u Damašku nás velmi znepokojují. Pokud se tyto zprávy potvrdí, bude to skandální. Žádáme, aby se věc rychle vyjasnila a aby odborníci na chemické zbraně, kteří jsou nyní v Sýrii, mohli okamžitě tato obvinění prověřit," řekl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Experti se přou, zda Sýrie použila nervový plyn

Odborníci zatím nedokážou potvrdit, zda v Sýrii byly ve středu použity chemické zbraně. Uvedla to ve čtvrtek zpravodajská stanice CNN, která shromáždila svědectví i názory expertů. Televize poznamenává, že vláda, jejíž síly postupují, nemá důvod nasadit chemické zbraně, navíc za větrné noci blízko u Damašku a pouhých pár kilometrů od místa, kde působí inspektoři OSN.

Chemický útok mají dokazovat fotografie a videa mrtvých i zraněných. Těla nevykazují známky žádného tělesného poranění, nejsou pokryta prachem sutin. Svědci tvrdí, že postižení měli závratě, dusili se, měli křeče a nemohli dýchat, což by odpovídalo vystavení sarinu. Některé z obětí ale zjevně zemřely v klidu a ve spánku, což už typické není.

Podobné symptomy se objevily na jaře po údajném chemickém útoku v Džúbaru. "Žádný zápach, žádný kouř ani syčení, které by napovídalo, že byl uvolněn nějaký plyn. Pak přišly symptomy. Muži prudce kašlali, pálily je oči, stáhly se jim zornice, viděli rozmazaně. Začalo se jim špatně dýchat, zvraceli a upadali do bezvědomí," svědčil tehdy zpravodaj deníku Le Monde Jean-Philippe Rémy.

Někteří představitelé opozice se domnívají, že mohla být použita nervově paralytická látka známá jako BZ Agent, která se používala k oslabení nepřítelovy vůle k odporu. Ta měla být použita v Moskvě při nepovedeném pokusu osvobodit rukojmí z divadla Dubrovka v roce 2002. Tuto látku ale Sýrie pravděpodobně nemá.

Mohlo být také zasaženo skladiště chemikálií.

Syrská opozice uvedla, že armáda ve čtvrtek pokračuje v ofenzívě východně od metropole v oblasti Ghúta, kde byl ve středu údajně použit plyn, což si vyžádalo mezi dvěma sty až třinácti sty oběťmi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám