Hlavní obsah

Egypt počítá mrtvé, na stoupence Muslimského bratrstva zaútočili vojáci

– Káhira • Aktualizováno

Egyptské Muslimské bratrstvo tvrdí, že bezpečnostní jednotky při ranním útoku na účastníky manifestace v Káhiře zabily 70 osob. Údaje však nelze nezávisle ověřit. Ministerstvo zdravotnictví zatím potvrdilo 20 úmrtí. Stanice BBC hovoří o stovce mrtvých, agentura AFP o více než pěti desítkách obětí. Zraněných jsou zřejmě tisíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V provizorní márnici v Káhiře přibývají těla mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

Mrtví byli podle bratrstva na shromáždění, jehož účastníci podporují svrženého prezidenta Muhammada Mursího.

Ministr vnitra Muhammad Ibráhím oznámil, že protest u mešity Rábaa al-Adavíja musí skončit. Právě tam je shromaždiště stoupenců bratrstva, kteří se tam chtějí střídat při poklidném protestu na Mursího podporu. Obyvatelé čtvrti si ale kvůli trvajícím shromážděním a násilí stěžují.

Prozatímní prezident Adlí Mansúr v sobotu vyzval stoupence svého předchůdce, aby vyklidili shromaždiště u mešity Rábaa al-Adavíja a na náměstí Nahda, kam chodí už měsíc. Mansúr slíbil, že se nikomu nic nestane. Řekl ale také, že vláda nemůže trpět dlouhodobě nejistou bezpečnostní situaci a opakované blokování dopravních tepen. Stát je instituce, již je třeba respektovat, řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na noční protesty v KáhiřeVideo: Reuters

"Musíme používat rozum a být tolerantní, aby Egypťané mohli začít budovat Egypt," napsal na Twitteru viceprezident Muhammad Baradej.

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová odsoudila zabíjení v Egyptě a vyzvala všechny, aby se zdrželi násilí.

Střílejí do hrudníku a hlav

Muslimské bratrsvo z masakru viní vládní vojáky. "Nestřílejí, aby zranili. Střílejí, aby zabili," řekl mluvčí Muslimského bratrstva Džihad Haddád, jehož citovala agentura Reuters. "Zranění způsobená střelami jsou na hlavách a na hrudích," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v AlexandriiVideo: Reuters

Prokuratura v pátek uvalila na Mursího dva týdny vazby kvůli údajnému spiknutí s palestinským Hamasem. Mursí bude vyslýchán v souvislosti s obviněním ze spolupráce s Hamasem při organizování útoků na policejní stanice a věznice. Muslimské bratrstvo obvinění považuje za směšné a za návrat do doby režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Armáda, která Mursího přinutila 3. července odstoupit, dala bratrstvu do dnešního dne čas ukončit protesty a připojit se k návrhu politického řešení situace, na jehož konci jsou nové volby. Bratrstvo ale považuje Mursího odstranění za nelegální a označuje ho za převrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám