Hlavní obsah

Radikálové v Sýrii zastřelili 15letého chlapce před jeho rodiči. Kvůli kacířství

Damašek
Aktualizováno

Členové radikální islamistické organizace navázané na teroristickou síť Al-Káida v neděli zabili v Halabu na severozápadě Sýrie 15letého Muhammada Katau, kterého obvinili z kacířských výroků. V noci na pondělí o tom s odvoláním na syrskou opoziční organizaci SOHR informovala agentura Reuters.

Foto: HOEP, ČTK/AP

Poničené město Halab (Aleppo), v němž se odehrála otřesná vražda 15letého chlapce kvůli údajnému kacířství.

Článek

Smrt chlapce, který byl střelen do hlavy a krku, se odehrála před zraky rodičů.

"SOHR nemůže ignorovat tyto zločiny, které slouží jen nepřátelům revoluce a nepřátelům lidskosti," uvedla organizace. Opoziční skupina jako důkaz vydala fotografii chlapce se zakrvácenými ústy a střelným zraněním na krku.

Hoch podle SOHR pracoval jako pouliční prodavač kávy. Na ulici se v sobotu dostal do sporu s jistým člověkem, kterému řekl, že "i kdyby prorok Mohamed sestoupil z nebe, věřícím se nestanu".

Vrazi nebyli ze Sýrie

O výroku se dozvěděli sunnitští islámští radikálové z hnutí Islámský stát v Iráku a Sýrii, které vzniklo spojením teroristického Islámského státu v Iráku a syrské vzbouřenecké fronty An-Nusra. Krátce poté ho v sobotu chytili. V neděli ráno ho přivezli zpátky. Na těle měl stopy po bičování.

"Lidé se kolem něj shromáždili a člen brigády řekl: 'Šlechetní občané Halabu, nevěřit v Boha je popřením ideje jednoho Boha. I klení je popřením ideje jednoho Boha. Kdo takto kleje, bude takto potrestán'. Ze své automatické pušky vypálil před očima matky i otce a sroceného davu dvě rány, pak nasedl do auta a odjel," uvádí zpráva SOHR.

Matka prosila, aby chlapce nezabíjeli, chlapec se účastnil i demonstrací proti Asadovi.

Podle přízvuku nebyli útočníci Syřani, upřesnila televize ABC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám