Hlavní obsah

Obama: Izrael má právo na sebeobranu

Washington/Jeruzalém
Aktualizováno

Po středečních izraelských náletech v pásmu Gazy americký prezident Barack Obama telefonicky mluvil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a s egyptským prezidentem Muhammadem Mursím. Zdůraznil následně právo Izraele na sebeobranu.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Obama vyzval podle sdělení Bílého domu Netanjahua, aby udělal vše pro to, aby se zabránilo civilním obětem. Oba se shodli, že hnutí Hamás musí zastavit útoky na Izrael, aby bylo možné situaci zmírnit, uvedlo prohlášení Bílého domu.

Při rozhovoru s Mursím Obama odsoudil raketové útoky z Gazy do Izraele a znovu zdůraznil právo Izraele na sebeobranu, dodal Bílý dům. Obama s Mursím se prý shodli na nezbytnosti zmírnit konflikt, jak nejrychleji to půjde.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rada bezpečnosti k závěru nedošla

Při izraelském náletu v Gaze byl ve středu zabit velitel ozbrojeného křídla Hamásu Ahmad Džabarí. [celá zpráva]

Následovalo množství útoků, jež si vyžádaly oběti na obou stranách, a varování Netanjahua, že izraelská armáda je připravena k větší operaci. [celá zpráva]

O situaci jednala v noci na čtvrtek na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN v New Yorku, ale nedošla k žádnému závěru. Vydala pouze prohlášení konstatující, že se zasedání konalo.

Výsledek jednání není žádný překvapením. Debaty rady většinou skončí patem, jedná-li se o izraelsko-palestinský konflikt. Podle diplomatů je hlavním důvodem odhodlání americké delegace hájit Izrael.

Americká velvyslankyně Susan Riceová ve svém vystoupení také řekla, že "není žádné ospravedlnění pro násilí, které Hamás a další teroristické organizace používají proti lidu Izraele".

Egypt ve čtvrtek požádal o nové zasedání rady ve věci "izraelské agrese".

Reklama

Výběr článků

Načítám