Hlavní obsah

Hamás prolomil svou izolaci, do Gazy přijel katarský emír

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafah
Aktualizováno

Katarský emír šajch Hamad bin Chalífa Sání dorazil v úterý do pásma Gazy. Stal se tak první hlavou státu, která navštívila toto území za vlády radikálního hnutí Hamás, které se chopilo moci v roce 2007. Kvůli tomu se pásmo ocitlo v izolaci.

Foto: Mohammed Abed, Reuters

Katarský emír šajch Hamad bin Chalífa Sání a předseda hnutí Hamás Ismaíl Haníja kráčejí po červeném koberci v Rafahu.

Článek

"Oznamujete oficiálně zrušení politické a ekonomické blokády uvalené na pásmo Gazy," prohlásil předák Hamásu Ismaíl Haníja. "Boříme dnes zeď blokády díky této historické a požehnané návštěvě," řekl podle agentury AFP v projevu na ceremonii v Chán Júnisu. Za emírovy přítomnosti tam byl položen základní kámen k projektu výstavby bytového komplexu, který ponese emírovo jméno.

Katar je hlavním sponzorem Hamásu od propuknutí války v Sýrii. Už v únoru Hamás oznámil, že nyní bude více spolupracovat s Egyptem a Katarem, protože Sýrií zmítá občanská válka.

Emír má v Gaze slavnostně vyhlásit investiční projekt v hodnotě 400 miliónů dolarů (cca 8,6 miliardy korun), i když původně sliboval jen 254 milióny, který má přispět k rekonstrukci pásma včetně jeho silniční, zdravotnické a zemědělské infrastruktury. Jak Haníja zdůraznil, bude dodatečná suma poskytnutá emírem použita zejména na zvýšení počtu bytů v budoucím "městě emíra Hamada" o tisíc jednotek na celkové 3000 a na realitní projekt pro bývalé palestinské vězně v Izraeli.

Do Gazy, která nemá letiště ani přístav, přijel Sání z Egypta přes hraniční přechod Rafáh. Přicestoval v čele početné delegace, v níž je i jedna z jeho čtyř manželek Músa Mussanádová, premiér a současně ministr zahraničí šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání a další ministři.

Katarský emír přijel do Gazy i přes hluboké výhrady palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, který má od převzetí vlády v pásmu Hamásem v roce 2007 pod kontrolou jen západní břeh Jordánu. Hamás Abbásovo hnutí Fatah z Gazy vytlačil.

Vedení Hamásu zdůraznilo, že bezpečnost emíra bude zajištěna. Byly rozmístěny tisíce příslušníků bezpečnostních sil a vztyčeny blokády kolem cest na stadión v Gaze, kde má emír promluvit k masám.

Pohyb na politické šachovnici

V telefonátu v předvečer návštěvy Abbás ocenil emírův záměr pomoci obyvatelstvu pásma Gazy, které je vystaveno egyptské a izraelské blokádě. Důrazně ale katarskému panovníkovi připomněl, že on zůstává mezinárodně uznaným vůdcem Palestinců.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Kriticky se k návštěvě katarského emíra v Gaze vyjádřil v pondělí Izrael. "Považujeme za neobvyklé, když katarský emír nepodporuje Palestince jako celek, ale dává najevo svou přízeň Hamásu na úkor celé palestinské autonomie," konstatoval mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor.

Reakce ze Sýrie zatím není známa. Hamás podpořil syrského prezidenta Bašára Asada a Katar byl první arabskou zemí, jež se vyslovila pro vojenský zásah v pásmu.

Ani Teherán zatím návštěvu nekomentoval, i když právě Írán patří k zemím, které Hamásu pomáhají přes libanonské šíitské hnuti Hizballáh a zřejmě jej i skrytě vyzbrojují.

Návštěva emíra je dalším tahem v komplikovaném šíitskosunnitském zápolení. Jestliže Írán po pádu režimu Saddáma Husajna posílil, neboť v Iráku vystřídali u moci menšinové sunnity většinoví šíité orientovaní na Írán, nyní oslabuje. Pozice syrského alávitského prezidenta Bašára Asada, který má blíže k šíitům, je velmi vratká, čelí sunnitskému povstání, které přerostlo v občanskou válku.

Nyní probíhá střet o to, kdo bude partnerem Hamásu považovaného na západě za teroristický, který může vrážet židovskému státu dýku do zad. Gaza proto představuje silnou kartu ve složité politické hře Teheránu, který opakovaně slovně útočí na Izrael, zatímco Jeruzalém se vyslovuje pro nálet na íránská jaderná zařízení.

Podle agentury AP je emírova návštěva zároveň odrazem sílícího vlivu Muslimského bratrstva v regionu. To v současnosti vládne v Egyptě a po loňských povstáních známých jako arabské jaro získaly na síle islamistické strany i v dalších zemích této oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám