Hlavní obsah

Turecko v odvetě zaútočilo v Sýrii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecká armáda udeřila na cíle na syrském území poté, co v Turecku ve středu zahynulo pět civilistů po dopadu granátu vystřeleného ze Sýrie. Podle ČTK to uvedla v prohlášení kancelář tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Turecko dopadl granát vystřelený ze Sýrie a zabil pět civilistůVideo: Reuters

 
Článek

Ankara požádala Radu bezpečnosti OSN, aby přijala "nezbytné kroky" k zastavení syrské "agrese". Zároveň ve čtvrtek ráno v Bruselu mimořádně jednalo vedení Severoatlantické aliance, jejímž je Turecko členem. NATO následně v prohlášení uvedlo, že „stojí po boku Turecka, požaduje okamžité zastavení agrese vůči spojenci a vyzývá syrský režim, aby ukončil flagrantní porušování mezinárodního práva“.

Mezitím vláda v Ankaře požádala parlament o schválení vojenských akcí za hranicemi se Sýrií. Zákonodárci odpoledne záměr schválili.

Foto: ČTK/AP

Město Akcakale na jihovýchodě Turecka halí dým po ostřelování ze Sýrie.

Turečtí představitelé tvrdí, že granát vystřelený ze syrského území dopadl do města Akcakale na jihovýchodě Turecka u hranice se Sýrií a zemřela při tom žena a čtyři děti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Erdogan podle agentury AFP uvedl, že turecké ozbrojené síly okamžitě odpověděly na tento útok a "podél hranice bombardovaly cíle určené radarem". Podle nepotvrzených zpráv zemřelo několik syrských vojáků. Ostřelování z turecké strany pokračovalo podle státních médií i ve čtvrtek. Dělostřelectvo ostřelovalo oblast v okrese Tel Abjád asi deset kilometrů do syrského vnitrozemí.

Podle Erdoganovy kanceláře ale Turecko "nemá zájem na tom, vést se Sýrií válku".

Výpady přes hranici

Turecké síly v minulosti opakovaně útočily také v severním Iráku, a to na pozice kurdských povstalců.

Se Sýrií se Turecko dostalo do křížku už letos v červnu kvůli zmizení svého průzkumného letounu Phantom II v pohraniční oblasti na pobřeží Středozemního moře. Také kvůli tomuto incidentu se Ankara obracela na NATO.

Foto: Profimedia.cz

Turecký RF-4E Phantom

Letoun spadl do moře. Sýrie po letadle pálila, protože vniklo do jejího vzdušného prostoru. Turci nejprve prohlašovali, že byl stroj sestřelen. Posléze od takto jasně formulovaného stanoviska ustoupili. Podle televize Al-Arabíja piloty na zemi zastřelily syrské síly, ale pro toto tvrzení nejsou jednoznačné důkazy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám