Hlavní obsah

Usilujte o mír, vyzval arabské vůdce i všechny křesťany papež Benedikt XVI.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Papež Benedikt XVI. v neděli na závěr třídenní návštěvy Libanonu apeloval na arabské vůdce, aby pracovali na dosažení míru v regionu. Desetitisícům účastníků mše pod širým nebem v Bejrútu řekl, že křesťané musejí přispět k ukončení hrozného řetězce smrti a zkázy na Blízkém východě. Krátce před odletem pak zopakoval výzvu k náboženské toleranci a libanonské křesťany i muslimy vybídl, aby odmítli vše, co by mezi ně mohlo zasít svár.

Foto: Reuters

Papež projíždí davy věřících v Libanonu.

Článek

"Vyzývám vás všechny, abyste přispěli k míru," apeloval na přítomné při mši v Bejrútu Benedikt XVI. Podle agentury Reuters na bejrútské nábřeží přišlo na 350.000 lidí, mezi nimiž byli nejen představitelé libanonských křesťanů, ale i muslimů.

Představitelé všech hlavních náboženských směrů v Libanonu před papežovou návštěvou ujišťovali Vatikán o podpoře Benediktovy cesty. Kromě prezidenta země Michela Sulajmána, který je jedinou křesťanskou hlavou státu na Blízkém východě, se mše zúčastnilo 300 biskupů ze 17 zemí regionu. Papeže si však přišli poslechnout i představitelé libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh.

Papež byl v Libanonu od pátku a jeho pobyt provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Centrum Bejrútu dnes střežili vojáci a nad hlavou účastníků mše přelétávaly vrtulníky.

Zbraně pro Sýrii? Těžký hřích

Benedikt XVI. během návštěvy označil zbrojní dodávky do Sýrie za těžký hřích a vyzval k jejich zastavení; vyzdvihl také náboženskou pluralitu v Libanonu jako model tolerance a snášenlivosti.

Řada lidí na mši přišla s bílou čapkou nesoucí arabský nápis "svůj mír věnuji vám", motto papežovy návštěvy, které Benedikt zopakoval v několika jazycích. Kromě tradičních zpěvů během obřadu celebrovaného v latině a ve francouzštině zazněly i písně v arabštině. Mše se konala na prostranství bez jediného stínu, ačkoli teploty přesahovaly 30 stupňů Celsia. Několik věřících kvůli horku zkolabovalo.

Vatikánský deník Osservatore Romano charakterizoval papežovo poselství v Libanonu titulkem Mír s úctou k rozdílům. Papež v sobotu hovořil o kontrastu mezi společenstvím tolerantním k různorodosti a jednobarevnou společností, na niž se Blízký východ snaží zredukovat někteří fundamentalisté.

Benedikt XVI. se v Libanonu snažil nezopakovat chybu z roku 2006, kdy v německém Ratisbonne spojil islám s násilím. Jeho setkáním v Libanonu byli vždy přítomni také zástupci místních sunnitů a šíitů.

Papež děkoval za přijetí

V sobotu večer na setkání s libanonskou mládeží, mezi níž byli nejen křesťané, ale také muslimové, papež řekl, že při pohledu na toto shromáždění musí celý Blízký východ pochopit, že muslimové a křesťané jsou schopni soužití bez nenávisti a v respektu k víře. K pokojnému soužití muslimů a křesťanů vyzval i v promluvě krátce před odletem zpět do Říma a poděkoval za přijetí, jakého se mu dostalo.

"Je tradicí na Blízkém východě přijmout hosta s úctou a respektem, a vy jste tak učinili," prohlásil také.

Papež navštívil Libanon v době zuřící krize v Sýrii i celosvětových protestů proti americkému filmu údajně znevažujícímu muslimského proroka Mohameda. Ke kontroverznímu snímku se Benedikt XVI. při své návštěvě nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám