Hlavní obsah

Syrským rebelům pomáhaly britské tajné služby

Damašek/Londýn

Britské tajné služby pomohly syrským povstalcům provést několik útoků na síly režimu syrského prezidenta Bašára Asada, proti kterému vzbouřenci bezmála půl druhého roku bojují. Napsal to britský nedělník The Sunday Times, který citoval nejmenovaného představitele syrské opozice.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Povstalec v Halabu

Článek

Podle listu je to poprvé od vypuknutí syrského konfliktu, kdy byla prozrazena role britských tajných služeb v syrské krizi.

Zdroje deníku tvrdí, že britští agenti sledují dění v Sýrii z Kypru. Z britských vojenských základen na ostrově prý se prý informace dostávají přes Turecko k povstalecké Svobodné syrské armádě. Dosud nejhodnotnější informace se týkala posunu jednotek věrných prezidentu Asadovi směrem k syrskému obchodnímu městu Halabu, které povstalci zčásti ovládají a o které v současnosti bojují s Asadovými věrnými.

"Britové poskytují informace Turkům a Američanům a my je získáváme od Turků," tvrdí zdroj v článku, ze kterého dnes citovala agentura AFP.

Kypr byl britskou kolonií do roku 1960 a Spojené království má v současnosti na ostrově dvě základny, které jsou pokládány za svrchované území Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám