Hlavní obsah

Série útoků v Iráku má skoro sto obětí

– Bagdád • Aktualizováno
Novinky,

Nejméně 91 obětí si vyžádala podle ČTK pondělní série atentátů na severu Iráku. Jde o jeden z nejkrvavějších dnů v zemi a nejhorší letos. Mezi mrtvými jsou i vojáci a policisté. Dalších 172 osob bylo při 22 útocích zraněno. Podle CBS je země na pokraji sektářské války mezi vládnoucími většinovými šíity a sunnity. Nedělní útoky si vyžádaly na dvacet mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kirkúku vybuchlo několik náloží v autechVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí koordinovaná vlna pumových atentátů a přepadů zasáhla metropoli a dalších třináct měst, především severně od Bagdádu včetně Kirkúku. Zatím je hlášeno devět útoků. Nejhorší následky má dvojnásobný atentát v Tadží, kde zahynulo 28 lidí.  Nejprve vybuchlo šest náloží poblíž obytného komplexu, zabily 14 lidí. Když na místo přijela policie, ozval se další výbuch.

Dvě bomby vybuchly v autech v bagdádské šíitské čtvrti Sadr. Jedna explodovala před úřadem, který vydává osobní doklady, a zabila 14 lidí. Další nálož explodovala v severobagdádské čtvrti Husajníja, v níž žijí také hlavně šíité.

Dalších devět obětí si vyžádaly atentáty spáchané v okolí města Kirkúk, kde vybuchlo sedm bomb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ve třech iráckých městech vybuchly bombyVideo: Reuters

Patnáct vojáků zahynulo při útoku na vojenskou základnu u Baládu v provincii Salahadín, která je vzdálená od Bagdádu asi 100 kilometrů. Ve dvě hodiny ráno SELČ se do ní dostala skupina ozbrojených mužů.

Nedělní útoky

V neděli večer měl nejhorší následky trojitý pumový útok v Mahmúdíji, kde zahynulo 12 lidí včetně žen a dětí, zraněno bylo nejméně šedesát dalších lidí. Nálože vybuchly večer na zaplněných tržištích, kam se setměním vyrazili lidé nakupovat, neboť je ramadán. Exploze poškodily i obchody, blízké domy a zaparkovaná auta. [celá zpráva]

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Obyvatelé u zničeného auta v Mahmúdíji

Pět lidí zahynulo v neděli v provincii Dijála.

Vůdce Al-Káidy v Iráku už v sobotu potvrdil, že se síti podařilo opět obsadit pozice, ze kterých je dříve vyhnali Američané, kteří se stáhli na konci loňského roku. "Většina sunnitů v Iráku podporuje Al-Káidu a čeká na její návrat," uvedl muž v poselství.

Řetěz atentátů 

Pondělní série atentátů je nejhorší v letošním roce a připomíná krvavou středu 13. června, kdy při podobné sérii atentátů v zemi zahynulo 84 osob a dalších tři sta bylo zraněno.

Množství atentátů v posledních týdnech v Iráku prudce narůstá. Většinou jde o sektářsky motivované útoky radikálních sunnitů na většinové šíity. Často jsou podnikány na šíitské poutníky. V červnu zahynulo při atentátech 237 lidí, dvě stě z nich v druhé polovině měsíce. Panují obavy, že by se sunnitští radikálové mohli dále aktivizovat pod vlivem občanské války v Sýrii, která má i sektářský rozměr. Bouří se většinou sunnité vůči vládnoucím menšinovým šíitským alávitům.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Trosky aut v Mahmúdíji

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám