Hlavní obsah

Íránce pověsili za vraždu jaderného vědce, označili ho za izraelského špióna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V Íránu byl popraven 24letý Madžíd Džamali Faši, který byl odsouzen k smrti za pumový atentát na jaderného experta Masúda Alího Mohammadiho. Faší byl označen za izraelského špióna, kterému židovský stát zaplatil 120 000 dolarů za zabití vědce.

Foto: Profimedia.cz

Madžíd Džamali Faši u soudu

Článek

„Mažíd Džamali Faši, agent Mosadu a osoba, která zabila našeho jaderného vědce Masúda Aliho Mohammadiho, byl v úterý ráno pověšen,“ uvedla íránská tisková agentura Irna.

Mohammadiho zabila v lednu 2010 detonace silné bomby před jeho domem. Byl profesorem na teheránské univerzitě a zabýval se částicovou fyzikou. Patřil mezi několik klíčových jaderných vědců, kteří byli v Íránu zabiti při atentátech.

Teherán opakovaně obviňoval USA a Izrael, že se vraždami expertů snaží poškodit íránský jaderný program. Obě země to popírají. Izrael se k popravě Fašiho nevyjádřil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popravě Fašiho předcházelo soudní líčeníVideo: Reuters

Faši byl odsouzen v srpnu 2011. V lednu letošního roku vystoupil v televizi, kde se přiznal k vraždě a poskytl několik dalších informací o zpravodajské akci, do níž byl zapleten.

Íránská opozice naopak tvrdí, že profesora zlikvidoval současný režim, protože patřil k jeho odpůrcům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám