Hlavní obsah

Irák se bojí, že pád Sýrie ho zažene do náručí Teheránu

– Bagdád

Irácký premiér Núrí Málikí překvapivě podpořil syrského prezidenta Bašára Asada, který tvrdě potlačuje nepokoje v zemi. Málikí varoval, že pád Sýrie by mohl mít závažné následky a Irák by mohl skončit v šíitské koalici s Teheránem proti sunnitským Arabům, uvedl list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Irácký premiér Núrí Málikí

Článek

„Zabití nebo odstranění prezidenta Asada povede k vnitřnímu boji mezi dvěma skupinami a bude mít dopad na celý region,“ uvedl Málikí, podle něhož by došlo ke střetu mezi sunnity a šíity.

„Vyústil by v občanskou válku a tato občanská válka by vedla k vytvoření (nových) aliancí v oblasti. Protože my jsme zemí, která zažila utrpení občanské války, za kterou stálo sektářské násilí, obáváme se o budoucnost Sýrie a celého regionu,“ dodal.

Málikí se zastal Asada, i když silné vazby mezi Sýrií a Irákem byly za vlády Saddáma Husajna. V obou zemích tehdy vládla strana Baas, která je nyní v Iráku zakázaná.

V Iráku se mnozí bojí, že po odstavení alavity Asada, by se mohla v Sýrii chopit moci sunnitská většina a povzbudit sunnitské radikály i v Iráku zejména v provincii Anbár, která zažila mnoho krvavých atentátů.

To by podle Málikího vedlo majoritní šíity v Iráku, aby hledali ochranu u Íránu. Teherán čelící mezinárodním sankcím kvůli svému jadernému programu by pak posílil.

Ještě dál než Málikí zašel radikální irácký šíitský vůdce a politik Muktada Sadr, který má těsné vazby na Írán. Bašára Asada nazval bratrem.

Ještě dál než Málikí zašel radikální irácký šíitský vůdce a politik Muktada Sadr, který má těsné vazby na Írán. Bašára Asada nazval bratrem.

Irák se se také postavil proti názoru ostatních arabských zemí zavést sankce na Sýrii. Je také jednou ze tří zemí, která byla proti uvalením sankcí na Damašek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám