Hlavní obsah

Izraelka, která ukázala na armádní plány fyzické likvidace, jde do vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Soud v Tel Avivu poslal v neděli na čtyři a půl roku do vězení 24letou Anat Kamovou, která během vojenské služby zkopírovala přes dva tisíce armádních dokumentů a předala je novináři. Materiály mimo jiné ukázaly, že izraelská armáda obchází soudní rozhodnutí o zatýkání a dává vojákům seznamy Palestinců určených k fyzické likvidaci.

Foto: Profimedia.cz

Anat Kamová

Článek

Kamová byla už v únoru shledána vinnou z vyzrazení vojenského tajemství. Závažnějšího obvinění z ohrožení bezpečnosti země byla nakonec zbavena.

Dokumenty zkopírovala a vynesla během povinné služby v roce 2007, protože nesouhlasila s některými postupy armády. Disk s materiály předala novináři deníku Ha’arec Urimu Blauovi, jenž je v listopadu 2008 použil ke svému článku.

Foto: Profimedia.cz

Uri Blau

Na svoji obhajobu Kamová – sama novinářka - uvedla, že jí nešlo o zveřejnění podrobností, ale o veřejné poukázání na porušování principů.

Tříčlenná soudní porota argument přijala, když uvedla, že motivy mladé ženy byly „hlavně ideologické“. Zdůvodnění verdiktu je ale varováním pro všechny, kdo by chtěli následovat jejího příkladu. „Jestliže armáda nemůže věřit svým vojákům, kteří v různých jednotkách pracují s citlivými údaji, pak nemůže fungovat jako regulérní armáda,“ uvedla.

Případ vyvolal v Izraeli velký rozruch – částečně proto, že Kamová byla čtyři měsíce držena v domácím vězení, přičemž média měla zákaz o ní cokoliv zveřejňovat. Novinář Blau zase v obavách uprchl do Londýna.

Kamová už strávila v domácím vězení dva roky. Ty se jí ale do trestu nezapočítávají. Kromě zmíněných čtyř a půl let jí soud vyměřil ještě 18měsíční podmínku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám