Hlavní obsah

Izraelští vojáci zabili na syrské hranici 20 lidí, 325 zranili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Washington

Nejméně 20 lidí bylo zabito a 325 jich utrpělo zranění při nedělní střelbě izraelských vojáků proti palestinským a syrským demonstrantům, kteří se v oblasti Izraelem okupovaných Golanských výšin přiblížili k hranici s Izraelem. Informovala o tom syrská státní televize, zatímco izraelské zdroje upřesnění neposkytly. Podle televize je jednou z obětí dvanáctiletý chlapec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izraelští vojáci zabili na syrské hranici 20 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad krvavým incidentem hluboké znepokojení. Postavilo se nicméně na stranu Izraele, když v komuniké uvedlo, že by se podobné provokace neměly stávat a že židovský stát má jako kterýkoli svébytný stát právo se bránit.

Mluvčí izraelské armády generál Joav Mordechaj na počátku incidentu připustil, že vojáci stříleli, řekl však, že oběti nemůže potvrdit. Izraelskému vojenskému rozhlasu řekl, že pokud izraelští vojáci zabránili demonstrantům dostat se přes oplocení, pak jde o přiměřenou odpověď.

Palestinci si v těchto dnech připomínají výročí takzvané šestidenní války z roku 1967, během které Izrael obsadil části území sousedních zemí.

Podle agentury AP syrská televize a televize Al-Džazíra v živém vysílání ukázaly prudkou střelbu v hraniční oblasti a demonstranty odnášející raněné do bezpečí. Reportér Reuters na místě viděl odnášet na nosítkách nejméně sedm demonstrantů, poškození v ohrazení z ostnatého drátu ale nepozoroval. Demonstranti nicméně na plot umístili palestinskou vlajku.

Foto: Nir Elias, Reuters

Střet palestinských a syrských demonstrantů s izraelskými vojáky v Golanských výšinách

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu před incidentem řekl, že izraelským silám nařídil jednat s maximální rozvahou. "K mé lítosti se extremisté kolem nás dnes pokoušejí prolomit naše hranice a chtějí ohrozit naše obce a občany. To nedovolíme," prohlásil podle AP na zasedání izraelské vlády.

Izrael obsadil jordánský západní břeh Jordánu, východní Jeruzalém, egyptský Sinajský poloostrov s pásmem Gazy a syrské Golanské výšiny v roce 1967 v rámci preventivního údery při vojenských přípravách sousedních arabských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám