Hlavní obsah

Za znásilnění dostal izraelský exprezident sedm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav byl v úterý odsouzen za znásilnění na sedm let za mřížemi. Exprezidenta soud uznal vinným ve dvou bodech obžaloby již loni v prosinci. Kacav si musí odpykat minimálně dva roky, než může požádat o podmínečné propuštění, upřesnil izraelský server Haaretz.

Foto: Ronen Zvulun/Files , Reuters

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav

Článek

„Obviněný je symbolem a skutečnost, že provedl své činy v době, kdy zastával vysoký úřad, činí tyto činy ještě závažnější,“ řekl předsedající soudce George Karra.

Pětašedesátiletý exprezident po oznámení verdiktu propukl v pláč. "Mýlí se. Ty ženy vědí, že lhaly. Neměl jsem šanci se hájit, přerušovali jste moji výpověď," citoval jeho slova server Jerusalem Post.

Soud Kacavovi rovněž nařídil zaplatit odškodné ve výši sto tisíc šekelů (téměř půl miliónu korun). Rozhodnutí tříčlenné poroty o výši trest nebylo jednohlasné, jeden ze soudců měl jiný názor.

Kacav je prvním odsouzeným izraelským prezidentem. Původně mu dokonce hrozilo 16 let za mřížemi, má nyní 30 dní na odvolání.

Znásilnění asistentky

Soudce Karra již koncem roku uvedl, že během zdlouhavého procesu vyšly najevo nové skutečnosti, které popřely verzi událostí bývalého prezidenta. Soudce o ní řekl, že je „plná lží“. Prezident byl uznán vinným ve všech bodech obžaloby vyjma zastrašování svědka.

Kacav byl obviněn ze znásilnění ženy, která pro něho kdysi pracovala. Zároveň čelil žalobě z dalších sexuálních zločinů, včetně sexuálního útoku, kterých se měl dopustit vůči třem svým podřízeným v době, kdy působil jako ministr turistiky a prezident.

Někdejší prezident tvrdil, že je nevinný a odmítl dohodu se soudem, na jejímž základě se měl přiznat k méně závažným obviněním ze sexuálně nevhodného chování. Tato dohoda by mu zaručila jen podmínečný trest. Kacav však tvrdil, že se stal obětí politické štvanice a chce stanout před soudem, aby očistil své jméno.

Z úřadu rezignoval Kacav v roce 2007, dva týdny před vypršením svého sedmiletého mandátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelský premiér požaduje demisi prezidenta

Izraelský premiér Ehud Olmert ve středu večer vyzval prezidenta Mošeho Kacava, aby rezignoval kvůli hrozícímu obvinění ze znásilnění. Prezidentova žádost...

Výběr článků

Načítám