Hlavní obsah

Kaddáfího věrní zatkli posádku nizozemské helikoptéry pro špionáž

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři příslušníci nizozemské námořní pěchoty, které Kaddáfího síly zadržely minulý týden při evakuační misi, čelí obvinění ze špionáže. V sobotu to potvrdil nizozemský rozhlas NOS s odvoláním na libyjskou televizi.

Článek

Námořníci letěli helikoptérou z válečné lodě MS Tromp plující v mezinárodních vodách u libyjského pobřeží a přistáli v libyjském městě Syrta, aby odvezli dva nizozemské občany. Bezprostředně po přistání je napadla policejní jednotka věrná Kaddáfímu a zadržela je. Potom je úřady obvinily z porušení mezinárodního práva a špionáže.

Záběry libyjské státní televize prokázaly, že nejméně jeden z příslušníků nizozemské armády je žena. Další snímky ukázaly zbraně a další výstroj, jež údajně helikoptéra převážela  včetně kulometu, munice, finanční hotovosti a vysílačky.

„Cílem vrtulníkové operace bylo buď vyzvednout špióny, nebo je vyložit,“ zaznělo v libyjské televizi s tím, že šlo „o mezinárodní konspiraci proti Muammaru Kaddáfímu“.

Nizozemská vláda se rozhovory na různých úrovních snaží dosáhnout propuštění trojice. Vláda požádala o pochopení pro to, že nezveřejňuje podrobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám