Hlavní obsah

Tajná jednání Izraele a Turecka mají zmírnit napětí

Jeruzalém

Izraelský ministr průmyslu a obchodu Benjamin ben Eliezer se ve středu setkal s tureckým ministrem zahraničí Ahmetem Davutogluem. O tajné schůzce informovala BBC, obě vlády ji posléze potvrdily. Jedná se o první schůzku představitelů obou zemí od zásahu izraelského komanda proti lodím snažícím se prorazit blokádu pásma Gazy. Zásah si vyžádal devět mrtvých Turků. Turecko požaduje omluvu.

Článek

Podle mluvčího izraelské vlády se setkání konalo na žádost Ankary. Zřejmě v Bruselu. Přitom právě Turecko přišlo s mnoha restriktivními opatřeními vůči židovskému státu - odvolalo svého velvyslance, zrušilo společné vojenské cvičení, odstoupilo od kontraktu na vodu a uzavřelo svůj vzdušný prostor pro izraelské vojenské letouny.

Ankara ovšem uvedla, že schůzku si přál Izrael. Výsledky schůzky zatím nejsou známé.

Napětí v izraelské vládě

Tajná schůzka vyvolala silné pnutí v izraelském kabinetu. Ministru zahraničí Avigdoru Liebermanovi vadilo, že nebyl o schůzce předem informován. Podle něj takto premiér Benjamin Netanjahu podkopává jeho autoritu. „Ministr zahraničí bere velmi vážně skutečnost, že se to konalo bez informování ministerstva zahraničí,“ sdělila Liebermanova kancelář.

Leiberman je klíčový partner v Netanjahuově koaliční vládě. Bez jeho podpory by ji nesestavil, aniž by musel výrazně ustoupit z programu.

Premiér Benjamin Netanjahu se bránil tím, že ministerstvo opomněl informovat z technických důvodů.

Eliezer ale uvedl, že se Turci obrátili přímo na něj. „Premiér neviděl žádný důvod bránit takovéto schůzce. V posledních týdnech se objevily různé snahy o kontakt s Tureckem,“ stojí ve stanovisku kanceláře premiéra Netanjahua.

Ankara chce po Izraeli omluvu za smrt devíti aktivistů. Požaduje rovněž, aby zásah přezkoumala mezinárodní komise. Izrael sestavil vlastní vyšetřovací komisi, jako pozorovatele do ní přizval britského nositele Nobelovy ceny míru Williama Davida Trimblea a bývalého kanadského vojenského prokurátora Kena Watkina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám